Kyslá kapusta

Vraví sa, že kyslá kapusta je veľmi zdravá a že by sme ju mali konzumovať hlavne teraz v jesennom a zimnom období, je to pravda?

Určite áno, kyslá kapusta je pre nás prirodzeným zdrojom vitamínu C

Mali by sme jesť kapustu aj z iných dôvodov alebo len kvôli vitamínu C?

Kyslá kapusta obsahuje aj iné látky, ktoré sú dôležité pre naše zdravie. Ale jednou z najdôležitejších vecí je to, že kyslá kapusta obsahuje veľké množstvo tzv. dobrých baktérií nazývaných laktobacily.

Veľa ľudí varením kapustu tepelne upravuje. Aký vplyv to má na vitamín C?

Ak sa kapusta sterilizuje vysokou teplotou, tak už pri 73. stupňoch sa zabijú všetky laktobacily a čo je ešte horšie, zničí sa aj väčšina vitamínu C, pretože ten sa výrazne stráca pri vyšších teplotách. Preto odporúčam konzumovať kyslú kapustu len v surovom stave vo forme šalátov, pokiaľ z nej chceme mať čo najväčší úžitok.

Kvôli čomu si myslíte, že tieto baktérie sú prospešné pre naše zdravie?

Tieto baktérie nám pomáhajú lepšie spracovávať potravu a tak získavať pre naše telo maximálne množstvo výživných látok, bez ktorých by sme veľmi ľahko ochoreli.

Spomínali ste laktobacily. Ako to vlastne funguje? Môžu nám baktérie aj uškodiť?

Áno pravdaže, ale nie laktobacily. Existuje veľa druhov baktérií, ktoré vylučujú škodlivé látky a tým nám škodia, ale dôležitejšie je, aby sme v tenkom a hrubom čreve, kde sa spracúva potrava, mali čo najväčší podiel práve tých dobrých baktérií.

A je nejaký spôsob, ako sa uchrániť pred tými zlými baktériami?

Najjednoduchší spôsob je si zabezpečiť dostatočný prísun práve tých dobrých baktérií. Keď ich bude viac, tak pri množení prirodzene potlačia tie zlé.

Môžete nám vysvetliť, aký je rozdiel medzi zakúpenými probiotikami v lekárni a napr. laktobacilmi, ktoré sú v kapuste?

Je to veľký rozdiel. V kapuste ich máme v tej prirodzenej forme a tiež je ich tam veľa druhov.

Kvôli čomu je potrebné viacero druhov laktobacilov?

Je to kvôli tomu, že konzumujeme potravu, ktorá má rôznu kyslosť a každý druh baktérií sa množí len v určitom rozpätí kyslosti. Takže ak chceme, aby sme využili z potravy čo najviac, tak potrebujeme celú škálu dobrých baktérií.

Na pultoch predajní nájdeme veľa druhov kyslej kapusty. Ktorú by ste odporučili Vy?

Samozrejme tú, ktorá je robená tradičným spôsobom a neobsahuje zbytočné “ éčka “, mám na mysli hlavne konzervačné látky.

Konzervačné látky predsa predlžujú trvanlivosť. Majú zlý vplyv na kvalitu kapusty?

Áno, to je pravda, no konzervačné látky v potravine zabijú všetky živé baktérie.Je dôležité si taktiež uvedomiť, že keď jeme takéto výrobky s konzervačnými látkami, tak tieto látky sa nám dostávajú do zažívacieho traktu a aj tam ničia prospešné baktérie. Ich funkcia v našom tele je podobná, ako antibiotiká.

 

Kvôli čomu potom výrobcovia zvyknú pridávať do kapusty aj konzervačné látky?

Dôvod pridávania týchto konzervantov je ten, že pri kvasení kapusty baktérie produkujú plyn, ktorý by spôsobil, že uzavretý obal by sa nafúkol a mohol by sa poškodiť.

Takže na pultoch predajní sa predáva kapusta s konzervačnými látkami, alebo nájdeme aj bez nich?

V súčasnosti je veľká väčšina kyslej kapusty, ktorá sa predáva v obchodoch práve s konzervačnými látkami. Čiže ju môžeme prakticky považovať za “ mŕtvu” potravinu.

Máte tieto údaje, ktoré ste spomínali vyššie aj nejako podložené?

Áno. Dávali sme robiť laboratórne rozbory a tam sa jednoznačne preukázalo, že v kyslej kapuste, ktorá obsahovala 2 konzervačné látky sa nenašli žiadne laktobacily a v kapuste, ktorá neobsahovala tieto látky, bolo laktobacilov desaťnásobne viac ako v surovom kravskom mlieku.

Nájdeme teda na pultoch Vašich predajní aj zdravú kapustu bez konzervačných látok?

Určite áno. Už teraz máme v ponuke kapustu bez konzervačných látok a sortiment tejto zdravej kapusty budeme v budúcnosti rozširovať.

Ako sa vyrába a balí kapusta, ktorá neobsahuje konzervačné látky?

Dosiahne sa to dlhším kvasením alebo tým, že na obale bude ventilček, ktorý prebytočný vzduch vypustí. Oba spôsoby zvyšujú náklady na výrobu, ale budeme sa snažiť aby tieto kapusty boli na pulte za čo najnižšiu cenu.

Je ešte niečo dôležité, čo by ste chceli odkázať čitateľom?

Áno. Nespoliehajte sa, že v predajniach potravín akejkoľvek známej značky predávajú len potraviny, ktoré vám nemôžu uškodiť a sú dobré pre vaše zdravie. Nie je to pravda. Hľadajte si o tom sami informácie, nespoliehajte sa len na to, že máme odborníkov, ktorí by takéto niečo nemohli dovoliť. V obchode s potravinami je zisk často uprednostňovaný pred zdravým. V našich predajniach Fresh Plus postupne nahrádzame rizikové potraviny zdravšou alternatívou.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh