Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?

Čo znamená BIO?

Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na životné prostredie, stará sa o život v pôde, jej úrodnosť a kvalitu. Cieľom je zaistiť, aby do už aj tak znečistenej pôdy, vody, zvierat a ľudí sa viac nedostávali ďalšie nadbytočné látky. Biopotraviny sú teda akékoľvek potraviny, ktoré vznikli čo najprirodzenejším, ale kontrolovaným spôsobom.

Označenie BIO je často vnímané, ako niečo špeciálne. Pravdou však je, že sa jedná o bežné potraviny, vhodné nie len pre ľudí so špeciálnou výživou. Bio potraviny sú vhodné pre každého, kto má záujem stravovať sa zdravo a potrpí si na kvalitu svojej stravy.

Čím sa BIO odlišuje od bežných potravín?

BIO certifikát dostanú len chovy, farmy a výrobne, ktorých postupy spĺňajú zadefinované normy. Na rozdiel od bežnej poľnohospodárskej praxe sa pri pestovaní plodín v ekologickom poľnohospodárstve nesmú používať chemikálie ako umelé hnojivá, chemické postreky a geneticky modifikované potraviny. Zvieratá musia byť chované v súlade so svojimi prirodzenými potrebami a kŕmené sú taktiež prirodzenou potravou bez pridaných hormónov a steroidov.

Pri spracovaní biopotravín nie sú používané prísady, ktoré menia prirodzené vlastnosti potravín a môžu mať negatívne účinky na zdravie. Nepoužívajú sa umelé konzervačné a aromatické látky, dochucovadlá, sladidlá a vitamíny syntetického pôvodu.

BIO ako znak vyššej kvality

Inšpekčná služba prevádzky s bio výrobou pravidelne kontroluje, minimálne jedenkrát ročne. V prípade, že výrobca biopotraviny dodržiava pravidlá ekologickej výroby, vystaví mu inšpekčná služba na danú potravinu certifikát biopotraviny. Symbol BIO pri výrobku teda nie je len značkou, je to dôkaz vyššej kvality platný vo všetkých členských štátoch EÚ.

Prečo sú biopotraviny drahšie?

Biopotraviny sú v priemere o 20 – 40 % drahšie ako obyčajné potraviny. Prečo vyššia cena?

  • Vyššia cena je odrazom vyššej kvality.
  • Nákupná cena odráža skutočné náklady na výrobu. Ekologická produkcia vyžaduje viac ručnej práce.
  • Výroba biopotravín je väčšinou výroba „v malom“. Na menších farmách sa však spracúvajú rôznorodé potraviny ale v menšom množstve.
  • Pri biopotravinách hovoríme o živých potravinách, kde sa pri spracúvaní musí rátať s vyšším rizikom strát.
  • Biopotraviny sú kontrolované na všetkých stupňoch výroby a následného spracovania.
  • Biopotraviny sú pestované bez akýchkoľvek umelých hnojív alebo chemických látok. Takéto pestovanie znamená menšiu úrodu a tým aj menšiu ziskovosť.

Pri týchto potravinách tak zákazník neplatí za značku BIO, ale za zdravé a vysoko kvalitné potraviny, ktoré sú vypestované a spracované s ohľadom na ochranu prírody a zdravie človeka. A tu 100% platí výrok: Zdravie máme len jedno.

Síce drahšie, ale oplatí sa ich konzumovať

  • Biopotraviny sú zdravšie potraviny. Napríklad biozelenina má vyšší obsah vlákniny a minerálnych látok.
  • Obsahujú viac aromatických látok v porovnaní s konvenčnými potravinami.
  • Sú to živé potraviny, ktoré poskytujú viac vitality.
  • Obsahujú viac bioaktívnych látok.
  • Obsahujú nižší obsah dusičnanov v porovnaní s konvenčnými potravinami

Biopotraviny sú plnohodnotné, zdravé a výborne chutia. Neobsahujú škodlivé aditíva – éčka. V dnešnej dobe je potravinársky priemysel podriadený trhovej ekonomike. Cieľom je predávať čo najviac, namiesto dodávania plnohodnotnej a rozmanitej stravy. Do bežnej praxe už dnes patrí aj používanie chemických látok. Tieto látky následne menia prirodzené vlastnosti potravín, ktoré síce dlhšie voňajú a majú intenzívnejšie farby, ale tieto vlastnosti sú často pre potravinu neprirodzené. Potravina tak stráca na svojej výživovej hodnote a chuti.

Ekofarmári nepoužívajú pesticídy. V dnešnej dobe sa používajú stále agresívnejšie druhy týchto chemikálií. Škodcovia sú však prispôsobiví, rýchlo sa adaptujú, čo pesticídy robí neúčinnými, zatiaľ čo sa pôda znečisťuje a chemikálie prenikajú do plodín. Podľa amerického úradu pre kontrolu potravín a liečiv skonzumuje každý Európan ročne v priemere 2,5 kg chemických látok. Najviac medzinárodné štúdie poukazujú na to, že pesticídy môžu narušiť nervovú sústavu, ovplyvniť imunitný systém, prispievajú ku vzniku rakoviny, chronickej únavy či znižovaniu plodnosti. 

Ďalším dôvodom, prečo jesť biopotraviny môže byť idea, ktorá sprevádza výrobu biopotravín. Ekofarmári dbajú o ochranu ohrozených druhov živočíchov a rastlín. Uvedomujú si hodnotu úrodnej pôdy a preto dbajú o jej čistotu. Snažia sa o zanechanie čo najmenšej ekologickej stopy. Pozitívom je aj fakt, že rozkvetom ekologického hospodárstva je obnova života na vidieku.

 

Či už preferujete biopotraviny alebo klasické potraviny, dôležité je dbať na to, aby bol Váš jedálniček pestrý a vyvážený. Hlavnou zmenou, ktorú pre svoje zdravie môžeme urobiť, je zaradiť do jedálnička viac zeleniny a ovocia. Mnoho prieskumov dokazuje, že ľudia môžu upevniť svoje zdravie a zvýšiť kvalitu života konzumáciou potravín práve rastlinného pôvodu.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh