Teľací steak z biochovu, karfiolove pyré, mladá mrkva, pohánka s kokosovým olejom
- 09.03.2020
- Zdieľať na Facebooku
Náročnosť prípravy: Stredné
Čas: 45 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 800g bio teľacieho steaku z farmy Turová (chrbát, stehno)
- 1 hlavu karfiolu
- 2PL masla
- 120g pohánky
- 300g mladej mrkvy
- 1PL kokosového oleja Fresh Bio
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ
- čierne mleté korenie
- vínny ocot
- 1PL olivového oleja
Postup
Karfiol rozoberieme, umyjeme, nakrájame na menšie kusy a uvaríme v osolenej vode s kvapkou octu. Vďaka nemu bude mať pyré po uvarení príjemnú bielu farbu. Uvarený karfiol precedíme, pridáme maslo a rozmixujeme v najvýkonnejšom mixéri, ktorý máme k dispozícii. Pohánku uvaríme v osolenej vode približne 4 minúty, precedíme a necháme vychladnúť. Mladú mrkvu pomocou čistej hubky na riad vyšúchame, zblanšírujeme v osolenej vriacej vode po dobu 4 minút a schladíme. Zblanšírovanú mrkvu následne spolu s pohánkou orestujeme na bio kokosovom tuku, dochutíme morskou soľou, čiernym korením a máme hotovú prílohu. Mäso osušíme papierovou utierkou, osolíme, okoreníme, pridáme olivový olej a jemne vmasírujeme do mäsa. Na stredne rozohriatu panvicu vkladáme steaky a pečieme z oboch strán 4 minúty. (Tepelnú úpravu mäsa predĺžime podľa miery prepečenia, akú chceme dosiahnuť.)
Tip: Čím je mäso na dotyk tuhšie, tým viac je vo vnútri prepečené.)
Upečené steaky preložíme na pripravený alobal, do ktorého ich zabalíme. Takto pripravené mäso necháme oddýchnuť 5 minút, pre rovnomerné rozloženie štiav v jeho vnútri.
Na drobno nakrájaný cesnak vložíme spolu s kokosovým olejom na panvicu, chvíľku orestujeme a pridáme uvarenú pohánku. Spolu restujeme cca š minúty.
Hotove pyré naložíme na tanier, pridáme steak, na ktorý uložíme naškrabanú špargľu a pridáme pohánku. Na koniec ešte steak dochutíme štipkou hrubozrnnej soli a kvapkou olivového oleja. Dobrú chuť!