Šalát z pečenej zeleniny s domácou majonézou
- 23.12.2022
- Zdieľať na Facebooku
Náročnosť prípravy: Ľahké
Čas: 90 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- Ingrediencie na majonézu:
- 3 vajcia
- 150 ml oleja
- dijonská horčica
- jablčný ocot
- soľ
- čierne korenie
- cesnak
- Ingrediencie na šalát:
- zemiaky
- mrkva
- kyslé uhorky
- petržlen
- cukrový hrášok
- cibuľa
Postup
MAJONÉZA
2 vajcia a jedno žĺtko (izbovej teploty) rozmixujeme spolu s cca 150ml oleja. Na zahustenie pridávajte po olej po troške.
Pridáme dijonskú horčicu, pečený cesnak, jablčný ocot, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešame a majonéza je hotová.
ŠALÁT
V rúre na 200 stupňov za cca hodinku upečieme mrkvu so zemiakmi v šupke.
Ak sú zemiaky mäkké vyberieme zeleninu a nakrájame. Šupky sa nezbavujte, v šaláte chutí naozaj výborne. Otestovali sme to už minulý rok, keď sme zemiaky šúpali a šalát naozaj nebol taký dobrý.
Dokrájame červenú cibuľu, kyslé uhorky, petržlen a opäť všetko pridáme do misy.
Vo vriacej vode oblanšírujeme cukrový hrášok, nakrájame a pridáme do šalátu.
Blanšírovanie spočívajúca v krátkom varení surovín vo vode slanej ako more a ich následnom prudkom ochladení. Zelenina si tak uchová podstatnú časť vitamínov a slaná voda zvýrazní jej chuť a farbu.
Všetky ingrediencie zalejeme domácou majonézou a šťavou z kyslých uhoriek. Všetko spolu ručne premiešame. Pýtate sa prečo rukami? Nakoľko sú všetky suroviny dosť jemné, rukami šalát s citom premiešate kým s lyžicou by ste väčšinu surovín mohli popučiť do jednej hmoty a to nechceme.
Chute doladíme šťavou z kyslých uhoriek, soľou a čiernym korením.
Ak máte chuť, pokojne si do šalátu pridajte aj vajíčka.