Pizza
- 07.02.2023
- Zdieľať na Facebooku
Náročnosť prípravy: Stredné
Čas: 2 hodiny
Počet porcií: 3
Ingrediencie
- Ingrediencie na 3 cestá:
- 500g hladká múka
- 350 ml vody
- 3g droždia
- olivový olej
- Ingrediencie na paradajkový základ:
- paradajkový pretlak
- cukor
- soľ
- čierne korenie
- sušená bazalka
- ďalšie ingredencie podľa chuti
Postup
Cukor múku a droždie pridáme do teplej vody. Necháme 10 minút zreagovať a pokračujeme pridaním 500g múky, soli a zvyšnej vody (dohromady 350ml). Počas miesenia cesta pridáme ešte 1PL olivového oleja.
Z cesta si vytvarujeme bochník, ktorý necháme 4 hodiny odpočinúť zakrytý pri izbovej teplote.
Po 4 hodinách z nakysnutého cesta pripravíme 3 rovnaké bochníky, ktoré prikryjeme vlhkou utierkou a odložíme na 24 hodín do chladničky.
Tento krok môžete preskočiť ale odporúčame trpezlivosť a nechať cesto odležať. Raz to vyskúšate a inú pizzu už nebudete chcieť.
Po 24 hodinách cesto vyberieme a tvarujeme pizze. Na pizzu môžeme pridať v podstate čokoľvek, čo máte radi.
Na paradajkový základ potrebujeme pretlak, olivový olej, cukor, soľ, bazalku, čierne korenie, cesnak prevretý na panvičke.
Pizzu posypeme strúhanou mozzarelou. Strúhaná mozzarela je v tomto prípade vhodnejšia ako mozzarela z nálevu, ktorá by cesto rozmočila.
Pizzu položíme na pomúčený rozpálený plech a pečieme 13-14 minút na 235 stupňov pekne do farby.
Dobrú chuť.