Pečená bravčová panenka obalená v bylinkových mandliach s cuketou, mladou mrkvou a paštrnákovým pyré
- 12.11.2020
- Zdieľať na Facebooku
Náročnosť prípravy: Stredné
Čas: 45 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 600g bravčovej panenky
- morskú soľ
- čierne mleté korenie
- 450g očisteného paštrnáku
- 6x mrkvu s vňaťou
- 1 väčšiu cuketu
- 2PL kokosového oleja FRESH Bio
- 80g masla FRESH
- extra panenský olivový olej
- 1 väčšiu šalotku
- 80g nasekaných mandlí FRESH Exclusive
- hrsť čerstvých byliniek
- 2PL vínneho octu
Postup
Paštrnák nakrájame na menšie kocky a uvaríme spolu s trochou vínneho octu a soli do mäkka. Ocot zabezpečí, aby malo pyré po uvarení krásnu bielu farbu. Uvarený paštrnák rozmixujeme do hladka, dochutíme soľou a zjemníme maslom.
Mandle spolu s bylinkami nasekáme na menšie kúsky a dáme bokom.
Bravčovú panenku očistíme od nepožívateľných častí, osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Pripravené mäso opečieme zo všetkých strán a preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v celku pri 120 stupňoch približne 30 minút v závislosti od hrúbky mäsa. Dbáme nato, aby teplota v jadre mäsa dosahovala 56-60 stupňov, t.j. médium.
Mrkvu očistíme pod tečúcou vodou, odrežeme vňať (približne 1 cm nad koreňovou časťou) a opatrne rozrežeme pozdĺž celej mrkvy.
V osolenej vode mrkvu zblanšírujeme 2 minúty a následne schladíme v ľadovej vode.
Medzitým naškrabeme cuketu pomocou škrabky na zeleninu. V panvici si rozohrejeme kokosový olej, na ktorom speníme šalotku, pridáme zblanšírovanú mrkvu a cuketu, ktorú osolíme a okoreníme. Sprudka restujeme 1 minútu a stiahneme z plameňa. Bravčovú panenku po upečení obalíme v pripravených mandliach a nakrájame na cca 5cm kúsky.
Pyré preložíme na tanier, pridáme nakrájanú bravčovú panenku a mrkvu spolu s cuketou.
Hotové jedlo zdobíme hrsťou čerstvých byliniek a kvapkami olivového oleja.
Prajem dobrú chuť!
Tip:
Mäso vcelku nepečte pri teplotách 180 stupňov a vyššie. Zvoľte teplotu 120-140 stupňov a pečte ho dlhšie. Napríklad väčší kus bravčovej krkovičky pečte 3 hodiny pri 140 stupňoch. Mäso tak zostane šťavnaté, krehké a zachová si výživové hodnoty.