Pečená bravčová panenka obalená v bylinkových mandliach s cuketou, mladou mrkvou a paštrnákovým pyré

Náročnosť prípravy: Stredné
Čas: 45 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie

  • 600g bravčovej panenky
  • morskú soľ
  • čierne mleté korenie
  • 450g očisteného paštrnáku
  • 6x mrkvu s vňaťou
  • 1 väčšiu cuketu
  • 2PL kokosového oleja FRESH Bio
  • 80g masla FRESH
  • extra panenský olivový olej
  • 1 väčšiu šalotku
  • 80g nasekaných mandlí FRESH Exclusive
  • hrsť čerstvých byliniek
  • 2PL vínneho octu

Postup

Paštrnák nakrájame na menšie kocky a uvaríme spolu s trochou vínneho octu a soli do mäkka. Ocot zabezpečí, aby malo pyré po uvarení krásnu bielu farbu. Uvarený paštrnák rozmixujeme do hladka, dochutíme soľou a zjemníme maslom.

Mandle spolu s bylinkami nasekáme na menšie kúsky a dáme bokom.

Bravčovú panenku očistíme od nepožívateľných častí, osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Pripravené mäso opečieme zo všetkých strán a preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v celku pri 120 stupňoch približne 30 minút v závislosti od hrúbky mäsa. Dbáme nato, aby teplota v jadre mäsa dosahovala 56-60 stupňov, t.j. médium.

Mrkvu očistíme pod tečúcou vodou, odrežeme vňať (približne 1 cm nad koreňovou časťou) a opatrne rozrežeme pozdĺž celej mrkvy.

V osolenej vode mrkvu zblanšírujeme 2 minúty a následne schladíme v ľadovej vode.

Medzitým naškrabeme cuketu pomocou škrabky na zeleninu. V panvici si rozohrejeme kokosový olej, na ktorom speníme šalotku, pridáme zblanšírovanú mrkvu a cuketu, ktorú osolíme a okoreníme. Sprudka restujeme 1 minútu a stiahneme z plameňa. Bravčovú panenku po upečení obalíme v pripravených mandliach a nakrájame na cca 5cm kúsky.

Pyré preložíme na tanier, pridáme nakrájanú bravčovú panenku a mrkvu spolu s cuketou.

Hotové jedlo zdobíme hrsťou čerstvých byliniek a kvapkami olivového oleja.

Prajem dobrú chuť!

Tip:

Mäso vcelku nepečte pri teplotách 180 stupňov a vyššie. Zvoľte teplotu 120-140 stupňov a pečte ho dlhšie. Napríklad väčší kus bravčovej krkovičky pečte 3 hodiny pri 140 stupňoch. Mäso tak zostane šťavnaté, krehké a zachová si výživové hodnoty.

Vyhľadať predajňu Fresh