Krémové šafranové rizoto s cuketovými tagliatelle, píniovými orieškami a syrom Vršatec
- 03.03.2020
- Zdieľať na Facebooku
Náročnosť prípravy: Stredné
Čas: 45 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 400g ryža Arborio
- 1 väčšia biela cibuľa
- 1 väčšia cuketa
- 2x balenie pravého šafranu
- 4 strúčiky cesnaku
- 250ml suchého bieleho vína
- tymián
- 60g píniových orieškov
- 100ml extra panenského olivového oleja
- 125g FRESH masla
- 120g syra Vršatec
- 1,2l horúceho vývaru alebo vody
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup
Do hrnca so stredne rozohriatým olivovým olejom pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a tymian. Restujeme do sklovita približne 4 minúty. Následne nasypeme ryžu, ktorú pražíme približne 3-4 minúty. Ryžu podlejeme bielym vínom, ktoré necháme úplne odpariť. Postupne ryžu podlievame horúcim vývarom alebo vodou stále iba 1cm nad povrch. Pridáme morskú soľ, čierne korenie a šafran. Podlievame približne 15 minút, kým sa ryža neuvarí na skus – al dente. Na panvici si nasucho opečieme píniové oriešky do zlatista. Do hotového rizota pridáme kúsky studeného masla a časť nastrúhaného syra. Syr spolu s maslom podporí krémovú a jemnú štruktúru rizota.
Umytú cuketu pomocou škrabky na zeleninu nakrájame na tenké, takmer priesvitné plátky, ktoré ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a morskou soľou.
Hotové rizoto naložíme do taniera, pridáme cuketové tagliatelle, zasypeme syrom a píniovými orieškami. Dobrú chuť!