Krémové šafranové rizoto s cuketovými tagliatelle, píniovými orieškami a syrom Vršatec

Náročnosť prípravy: Stredné
Čas: 45 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie

  • 400g ryža Arborio
  • 1 väčšia biela cibuľa
  • 1 väčšia cuketa
  • 2x balenie pravého šafranu
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250ml suchého bieleho vína
  • tymián
  • 60g píniových orieškov
  • 100ml extra panenského olivového oleja
  • 125g FRESH masla
  • 120g syra Vršatec
  • 1,2l horúceho vývaru alebo vody
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Postup

Do hrnca so stredne rozohriatým olivovým olejom pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak a tymian. Restujeme do sklovita približne 4 minúty. Následne nasypeme ryžu, ktorú pražíme približne 3-4 minúty. Ryžu podlejeme bielym vínom, ktoré necháme úplne odpariť. Postupne ryžu podlievame horúcim vývarom alebo vodou stále iba 1cm nad povrch. Pridáme morskú soľ, čierne korenie a šafran. Podlievame približne 15 minút, kým sa ryža neuvarí na skus – al dente. Na panvici si nasucho opečieme píniové oriešky do zlatista. Do hotového  rizota pridáme kúsky studeného masla a časť nastrúhaného syra. Syr spolu s maslom podporí krémovú a jemnú štruktúru rizota.

Umytú cuketu pomocou škrabky na zeleninu nakrájame na tenké, takmer priesvitné plátky, ktoré ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a morskou soľou.

Hotové rizoto naložíme do taniera, pridáme cuketové tagliatelle, zasypeme syrom a píniovými orieškami. Dobrú chuť!

Vyhľadať predajňu Fresh