Zdravie pod škrupinkou

Vajíčka patria medzi obľúbené suroviny najmä pri príprave raňajok. Tento častý ranný rituál má svoj dôvod, vajíčka totiž dodajú potrebnú dávku energie a pomôžu zvýšiť výkon počas celého dňa. Aké výživné látky prijíma človek spolu s vajíčkom a ako je potrebné vajíčka konzumovať, aby nedošlo k neznehodnoteniu ich pozitívnych účinkov, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Zdraviu prospešné látky

Pri vajíčku je dôležité konzumovať ako bielok, tak aj žĺtok. Ten totiž obsahuje viac ako 90% vápnika a železa. Ľuďom, ktorým železo chýba pomôže k zmierneniu únavy či bolesti hlavy. Navyše železo, ktoré žĺtok obsahuje je v najlepšie spracovateľnej forme, ktorú potraviny môžu ponúknuť. Bielok zas ukrýva vzácne bielkoviny, ktoré tvoria až polovicu jeho objemu. Patria do skupiny bielkovín, ktoré najviac ovplyvňujú rast svalstva ľudského tela.

Ak patríte k skupine ľudí, ktorí sa pri vajíčkach pozastavujú nad ich obsahom cholesterolu, mali by ste vedieť, že dávka cholesterolu v jednom vajíčku nemá na zdravé telo žiadny negatívny dopad. V jednom vajci priemernej veľkosti nájdeme približne 185 mg cholesterolu, zatiaľ čo ľudské telo vyprodukuje denne priemerne 1500 mg. V prípade, že zvýšime konzumáciu zdravých tukov, naše telo produkciu zníži. Zvýšiť opatrnosť a prispôsobiť tomu počet skonzumovaných vajíčok by teda mali iba ľudia, ktorí už problémy s vysokou hladinou cholesterolu majú.

Prečo je podstielkový chov lepší?

Ako pri ľuďoch, tak aj sliepkach záleží na životnej úrovni, od ktorej závisí kvalita samotného vajíčka. Vzhľad vajíčok z klietkového chovu síce môže byť rovnaký ako pri podstielkovom, avšak ich nutričná hodnota je omnoho nižšia. Sliepky chované v podstielkovom chove majú väčšiu voľnosť a k pohodliu im prispieva aj podstielka zo slamy bez prítomnosti klietkových mreží. Ako protihodnotu za humánny prístup poskytujú sliepky vajíčka s vyššími výživnými hodnotami. V našich predajniach Fresh Plus nájdete jedny aj druhé a dokonca aj vajíčka prepeličie, ktoré sú z hľadiska biochemických vlastností ešte cennejšie.

Odborníci na výživu radia konzumovať vajíčka radšej varené ako smažené na tuku. Nevhodnou kombináciou sú vajíčka s údeninou či slaninou, ktorý zvyšuje príjem nezdravého tuku a s tým spojenú hladinu cholesterolu. K vajíčkam radšej zvoľte veľa zeleniny, prípadne celozrnný chlieb. Dobrú chuť!

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh