Zahrejte sa šálkou teplého čaju

Jeseň je obdobím mnohých rozdielov. Jednak nás teší svojou farebnosťou, pestrofarebným lístím a jesennými plodmi. Na druhej strane nám toto obdobie ukazuje aj svoju daždivú stránku. Počas dlhých sychravých večerov si preto mnohí z nás vyčleňujú čas pre seba. Aj preto je jeseň považovaná za skvelý čas pre leňošenie a relax, ideálne so šálkou teplého čaju.

Všetky druhy čajov pochádzajú z jednej a tej istej rastliny, ktorou je Čajovník čínsky. Čajovník dorastá obvykle do výšky 5 – 15 metrov a rastie predovšetkým v juhovýchodnej Ázii, Číne, Indii a svoju výslednú chuť získava spôsobom spracovania, miestom pestovania, klimatickými podmienkami a kvalitou pôdy. V takmer každej krajine je spôsob spracovania odlišný. Napríklad v Číne sa čaj suší nad ohňom na veľkých panviciach. V Japonsku sa čaj spracováva naparovaním.
Medzi najznámejšie patria čaje z Číny, Indie, Japonska, Ceylonu či Tajwanu.

Základné delenie čajov podľa farby ich nálevu súvisí s procesom spracovania čajových lístkov. Jedná sa v zásade o oxidáciu polyfenolov, ktorá vedie ku chemickým zmenám v lístkoch a spôsobuje ich stmavnutie a zmenu chuťových vlastností.

 

Legenda hovorí

Pred takmer 5-tisíc rokmi objavil pre svet čaj Shen Nong (Božský Oráč). Bol jedným z troch legendárnych cisárov, okrem iného považovaný aj za zakladateľa tradičnej čínskej medicíny. Traduje sa, že často skúmal rôzne rastliny a raz zjedol až 72 neznámych druhov naraz. Takto priotrávený si ľahol pod nízky strom a keď zafúkal vietor a spadlo naň niekoľko voňavých lístkov, ochutnal ich tiež. Náhle otrava ustúpila a Božský Oráč tak objavil čajovník a jeho zázračnú liečivú silu.
 

Čajovník je len jeden ale čaje sú rôzne

Zelený čaj

Nazbierané čajové lístky sa nechajú zvädnúť, a potom sa prudko zohrejú, aby sa zničili enzýmy, ktoré spôsobujú fermentáciu čaju. Následne sa čajové lístky vysušia. Toto spracovanie zabezpečí, že lístky nestrácajú minerálne látky. Práve tým zelený čaj priaznivo pôsobí na krvný tlak a pôsobí preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Tento druh čaju sa lúhuje 15 sekúnd, maximálne 2 minúty vo vode s teplotou 60 – 80 °C. Medzi najznámejšie zelené čaje patrí Mao Feng, Mao Jian, Zhu Cha, Lung Ching, Chun Mee, Sencha a Gyokuro.

Čierny čaj

Čierny čaj získava svoju farbu fermentáciou. Vďaka nej získavajú čajové lístky červenkastú až tmavohnedú farbu. Celý tento proces vznikol v minulosti práve kvôli tomu, aby sa lístky pri dlhej ceste z východu až do Európy neznehodnotili. Jeho chuť býva jemne zemitá, medová alebo karamelová. Čajové lístky sa zalievajú vodou s teplotou 90 – 100 °C a lúhujú sa 2 – 5 minút. Medzi najznámejšie čierne čaje patrí Keemun, Yunnan, Darjeeling a Assam.

Biely čaj

Pri tomto čaji sa môžeme stretnúť s prívlastkom cisársky, pretože kedysi bol ozajstnou raritou a dovoliť si ho mohli len cisári. Biely čaj pochádza prevažne z Číny. Jeho lístky sa zbierajú ešte pred rozvinutím. Celý zber trvá len veľmi krátko, pretože akonáhle príde obdobie dažďov, pupene sa rozvinú. Lístky čaju neprechádzajú fermentáciou a sušia sa veľmi pomaly na slnku. Vďaka tomu ostáva čaj po príprave svetlý, takmer bezfarebný. Doba lúhovania sa pohybuje od 3 – 5 minút. Medzi najznámejšie biele čaje patrí Shou Mee a Pai Mu Tan.

Oolong

Výroba tohto čajového druhu patrí medzi najťažšie a najnákladnejšie. Jedná sa o akýsi kompromis výroby čierneho a zeleného čaju. Jeho lístky prebiehajú čiastočnou fermentáciou, ktorá sa v správnu dobu ukončí, preto majú lístky zelenú, žltú, hnedú až čiernu farbu. Pri jeho aromatizácii sa často používajú rôzne kvety. Tieto čaje majú intenzívnu a sladkú chuť, zalievajú sa vodou s teplotou 90 °C a lúhujú sa 2 – 5 minút. Medzi najznámejšie čaje patrí Shui Hsien, Tie Guan Yin, Se Zhong, Da Hong Pao alebo Dong Ting.

Pu–Erh

Jedná sa o čaj pripravovaný zo zelených listov, ktoré prechádzajú dlhou fermentáciou, čím získavajú červeno-hnedú farbu. Tento druh čaju obsahuje málo tanínu, takže ho je možné piť celý deň. Jeho výluh má tmavo-hnedú farbu s plnou zemitou chuťou. Najlepšie chutí neosladený. Čím je pu-erh starší, tým býva viac cenený, pričom nezriedka sa predáva aj 15 až 20-ročný.

Kde radíme ovocné a bylinkové čaje?

Keďže nie sú vyrobené z listov čajovníka, tak čajom vo svojej podstate nie sú. Medzi tieto druhy radíme rooibos, honeybush, maté, lapacho, rôzne ovocné a bylinné čaje.

Kedy je ten správny čas na čaj?

Angličania by zrejme povedali, že o piatej popoludní. Odborníci na výživu sa zhodujú v tom, aby sa čaj nepodávaj tesne pred jedlom a ani po ňom.

V ranných hodinách je dobré dopriať si čaj, ktorý nám dodá energiu. Vhodné sú zelené alebo čierne čaje. Večer siahnite po čaji, ktorý upokojí telo i dušu, ako napríklad rooibos.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh