Veľká noc má u nás zelenú

Veľká noc patrí k najväčším kresťanským sviatkom – symbolizuje vykúpenie, nádej a znovuzrodenie. Je to aj sviatok jari a je oslavou toho, že sa príroda po zime opäť prebúdza. Doprajme si na tento sviatok len to najlepšie. A to najlepšie pre naše telo je predsa ZELENÉ.

Začína to zeleným štvrtkom

Zelený štvrtok je významným kresťanským dňom. Je to deň poslednej večere Ježiša Krista s apoštolmi a deň ustanovenia Eucharistie. Vtedy sa tradične konzumovali zelené jedlá. Obvykle sa na tento posledný štvrtok pred Veľkou nocou varil špenát, šťaveľ alebo prívarok z lístkov mladej žihľavy, ktorá dokázala ozdraviť krv. V tento deň by sme si mali dopriať zelené jedlo, aby nám zdravie vydržalo celý rok. V hlavnej úlohe môžu byť rôzne bylinky, špenát či hlávkový šalát.

Špenát

Azda najtradičnejším zeleným jedlom je špenát. Špenát je ideálna zelenina pre fyzicky a psychicky vyčerpaných ľudí a tiež tých, ktorí sú nadmerne vystavení stresu, pretože veľmi rýchlo dopĺňa životne dôležité látky a zabezpečí tak optimálne fungovanie dôležitých orgánov a ich regeneráciu. Špenát obsahuje vitamín K, A, C, je bohatý na vápnik, zinok a magnézium.

Okrem tradičného špenátového prívarku, polievky, náplne do rolád alebo chutnej zelenej prílohy, si na zelený štvrtok môžete dopriať aj špenátové smoothie. Listy špenátu rozmixujte vo vode, pridajte nakrájané jablko a banán a opäť premixujte.

Žihľava

Žihľava je zaujímavá pre vysoký obsah vitamínu C, látok znižujúcich krvný cukor a vysoký krvný tlak. Práve táto burina je skvelá pre jarnú regeneráciu organizmu. Preto sa často odporúčajú kúry žihľavovým čajom, ktorý sa pije neosladený. Konzumovať žihľavu nás mohli naučiť naše staré mamy, ktoré ju pridávali posekanú do šalátov či polievok. Vo veľkonočnom varení môžete žihľavu použiť do plnky, ale viete si z nej pripraviť aj vynikajúcu polievku. Do zápražky na masle pridajte jemne nasekané žihľavové listy, nastrúhanú mrkvu a všetko zalejte vývarom. Pridajte zemiaky, šalotku a smotanu. Skvelé zelené veľkonočné jedlo ja na stole.

Hlávkový šalát

Doprajte si ľahko stráviteľnú zeleninu s vysokou nutričnou hodnotou. Dajte zelenú šalátu. Ten spestrí  hlavné jedlo a podľa odborníkov má toľko zdravotných benefitov, že sa považuje za jednu z najzdravších potravín. Hlávkový šalát obsahuje vlákninu a horčík, ktorého nedostatok má za následok nervozitu, stratu energie a únavu. Najlepším spôsobom ako oceniť chuť šalátu, je jesť ho surový. Vyberajte si sýtozelené listy, pretože tie sú výživnejšie ako svetlé listy. 

Prestrite veľkonočný stôl

Veľká noc patrí k významným udalostiam, a to nielen kvôli dobrému jedlu. Na stole pripravenom na oslavu Veľkej noci by mali byť rozhodne zastúpené prírodné elementy. Obrus a obrúsky pre hostí z ľanu sú preto výbornou voľbou. Na veľkonočnom stole by nemal chýbať košík s chlebom, veľkonočným pečivom alebo baránkom a veľkonočné vajíčka. Inšpirujte sa:

Elegancia & jednoduchosť

Elegantné a efektné prestieranie docielite prírodnými farbami a materiálmi. Na stole by nemali chýbať podnosy a stojany, na ktoré uložíte jedlo a dekorácie. Zvoliť môžete minimalistickú bielu, kombinácie farieb kovu a večnú hnedú. Stôl dotvorte elegantnou vázou s prírodnou kyticou a modernými pohármi na nápoje.

Nezabudnite na kvetinové dekorácie

Veľká noc je ten pravý čas priniesť na stôl kvety. Sezónne kytice sú samozrejme najvhodnejšie, ale výber je len na Vás. Ozdobiť veľkonočný stôl môžete aj kvetináčom s cibuľkami narcisov a tulipánov, do ktorých môžete zapichnúť menšie veľkonočné ozdoby.

Privítajte jar farbami

Oživte svoje prestieranie farbami. Rýchlo a efektne Vám poslúžia maľované vajíčka. Ak si ich budete maľovať sami, nebojte sa byť kreatívni. Do ich zdobenia zapojte celú rodinu a urobte si z maľovania vašu rodinnú tradíciu.

Vyrobte si dekoráciu z recyklovaných materiálov

Z takýchto dekorácií budete mať dvojnásobnú radosť. Namiesto košíka uložte maľované vajíčka do papierovej preložky, v ktorej ste vajíčka kúpili. Škrupinky z vajíčok Vám zas skvelo poslúžia ako stojan na sviečky alebo iné dekorácie. 

Veľkonočného zajačika si rýchlo vykúzlite z vajíčka a obrúska. Vašich hostí zaručene zaujmete.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh