Tipy ako využiť sezónu sliviek
Do Európy sa dostala ešte v 14. storočí a odvtedy pestovatelia vyšľachtili mnoho odrôd.
Niektorí ju výslovne pestujú na kvalitný slivkový lekvár, iní z nej robia kvas na pálenku. V tomto čase je ich sezóna. Okrem toho, že sa jedia bez akejkoľvek úpravy, pretože je v nich množstvo vitamínov, dajú sa zavárať, ale aj použiť do rôznych sladkých i slaných jedál.
Klasikou sú slivkové gule alebo kysnutý koláč s drobenkou. My sme pre vás pripravili pár netradičných receptov. Dobite sa nimi na konci leta energiou.
V zime oceníte pečený čaj zo sliviek. Upravené ovocie sa skladuje vo fľašiach na zaváranie. Potom stačí odobrať lyžicu ovocia a zaliať ju horúcou vodou.
Na pečený čaj zo sliviek budeme potrebovať: 1 kg sliviek, 1 kg čiernych ríbezlí (môžu byť aj mrazené), 1,2 kg cukru, 5 klinčekov, 125 ml rumu a lyžičku mletej škorice. Odkôstkované slivky nakrájame na štvrtiny. Zmiešame s ríbezľami a nasypeme na veľký plech. Pridáme cukor, klinčeky a škoricu a zmes premiešame. Rúru rozohrejeme na 200 °C a všetko pečieme asi 30 minút. Počas pečenia občas premiešame. Po upečení vmiešame rum. Vyberieme klinčeky a ovocie naložíme do uzatvárateľných fliaš. Ešte horúce prevrátime a necháme pomaly chladnúť. Takto pripravené ovocie vydrží asi rok.
Slivky sa vynikajúcu hodia aj do šalátu. Na jeho prípravu potrebujeme, 2 baby rímske šaláty, 4 - 5 sliviek a 2 lyžice slnečnicových semienok. Na zálievku budeme potrebovať 2 lyžice extra panenského olivového oleja, 2 lyžice citrónovej alebo limetkovej šťavy, 1 lyžice balzamikovej redukcie, 1 lyžicu medu, 1 lyžičku hrubozrnnej horčice, strúčik cesnaku, morskú soľ a mleté čierne korenie. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a necháme odležať. Na suchej panvici si opražíme semienka slnečnice. Do misy natrháme šalát, pridáme slivky nakrájané na tenké plátky. Šalát polejeme zálievkou a posypeme opraženými semienkami.
Kombinácia maku a sliviek je určite vynikajúca. Hoci gazdinky robia bublaninu na začiatku leta, v tomto období si môžete pochutnať na makovej so slivkami. Tento recept je veľmi jednoduchý a rýchly a zvládnu ho aj staršie deti. Nepotrebujete žiadny mixér, iba jednu misu, v ktorej pripravíte v priebehu pár minút cesto. Na jeho prípravu cesto potrebujeme ako mierku hrnček s objemom 250 ml. Pripravíme si 1 hrnček mletého maku, 1,5 hrnčeka polohrubej múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 0,5 hrnčeka oleja, 1 hrnček mlieka. K tomu ešte 2 vajcia a jeden prášok do pečiva. Sypké suroviny premiešame, prilejeme tekuté a pridáme vajcia. Všetko premiešame metličkou a vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Na vrch navrstvíme slivky nakrájané na menšie kúsky. Pečieme asi 30 minút pri teplote 180 °C.
Vyskúšajte aj slivkovú čokoládu, na prípravu ktorej potrebujeme 2 kg zrelých sliviek, ktoré poriadne rozvaríme na hustú kašu. Prepasírujeme, aby sme sa zbavili šupiek. Do zmesi pridáme asi pol kilogramu cukru a 200 g kvalitného kakaa. Všetko dobre rozmixujeme. Horúcu zmes dáme do fliaš, zavrieme a necháme vychladnúť obrátené hore dnom. Slivkovú čokoládu môžeme použiť napríklad na potretie koláča, alebo k slivkovým guliam. Vynikajúca je aj samostatne – na maškrtenie. Vtedy si do nej môžeme primiešať vanilkový alebo škoricový cukor.
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac