Stavte na sezónne potraviny

Čo jesť počas jari aby sme sa cítili ako znovuzrodení?

Konečne po dlhej zime prichádza jar. Príroda sa začína prebúdzať, rozvoniavajú prvé kvety a stromy a všade okolo nás je zelená farba. Jar symbolizuje začiatok – zrod niečoho nového.

Všetko rastie, klíči, prebúdza sa, čo zodpovedá aj našej prirodzenej túžbe prebudiť svoj organizmus. Tomu môžu efektívne napomôcť aj sezónne potraviny. Viete, čo by ste mali na jar jesť?

Prečo staviť  na sezónne potraviny?

Predstavte si, akú dlhú a náročnú cestu musia zvládnuť potraviny, ktoré si bežne viete kúpiť v supermarkete, kým sa k nám dostanú  z druhého konca sveta? Pestovatelia častokrát musia používať konzervanty, farbivá či pesticídy, aby sa nám ovocie či zelenina na pultoch páčili. Sezónne produkty od miestnych pestovateľov k zákazníkovi prídu za pár hodín od zberu čím si zachovávajú všetky cenné látky.

Výhody sezónnych potravín

  • Čerstvosť
  • Plnosť chuti
  • Obsah vitamínov
  • Výhodou býva aj nižšia cena ako pri potravinách dovážaných z iných podnebných pásiem

Špargľa

Máj nie je len lásky čas. Máj = špargle čas. Dôvodom prečo dať šancu špargli nie je len zaujímavá horkastá chuť, ale aj vysoký obsah bielkovín a zdravých sacharidov. Špargľa pôsobí protizápalovo, podporuje trávenie a má zásaditý charakter. Poradí si hladko aj s hladinou cukru a vynikajúcu funkciu plní pri detoxikácii organizmu. Urýchľuje látkovú výmenu a celkovo posilňuje imunitu. A čo poteší všetky dámy, špargľa spomaľuje starnutie organizmu.

Biela alebo zelená?

Špargľu bežne v obchodoch nájdete v dvoch „farebných prevedeniach“ – bielej a zelenej. Stále však ide o tú istú odrodu. Rozdiel je len v spôsobe jej pestovania. Biela špargľa rastie v tme a preto neobsahuje chlorofyl, vďaka čomu je krehkejšia a jej chuť je horkejšia. Zelená špargľa sa na rozdiel od bielej nemusí lúpať a jej chuť je jemnejšia.

Praktické rady:

  • Čerstvú špargľu v obchode spoznáte podľa lesklého a hladkého povrchu. Výhonky čerstvej špargle sú pevné a pri ohnutí prasknú.
  • Špargľu je dobré skonzumovať v deň zakúpenia.
  • Špargľa má rada chlad, preto ju skladujte v chladničke. Výhonky je dobré obaliť do vlhkej utierky.
  • Bielu špargľu nezabudnite olúpať od hlavičky smerom dole.
  • Zelenú špargľu varte 5 min., bielu cca 6 – 8 minút.
  • Po uvarení zelenú špargľu schlaďte ľadovou vodou. Tak si zachová sviežu zelenú farbu a krehké stonky.

Reďkovka

Reďkovka na tanieri pekne vyzerá a napriek nepatrnej veľkosti má pre naše telo výrazné účinky. Pri pohľade na malé červené guľky by nikto nepovedal, že majú takú ostrú chuť. Reďkovka obsahuje zanedbateľné množstvo tukov a o trochu viac sacharidov. Nájdu sa v nej aj bielkoviny a pre črevá prospešná vláknina. Obsahuje významné množstvo draslíka, ktorý sa zúčastňuje na odvodnení organizmu. Každodenná dávka reďkovky predchádza vzniku obličkových a žlčových kameňov.

Pažítka

Pažítka patrí k našim najobľúbenejším bylinkám. Používa sa vždy čerstvá, pretože varením stráca chuť a vitamíny. Obsahuje množstvo vitamínu C a karotén. Podporuje trávenie a chuť do jedla. Táto bylinka by nemala chýbať v žiadnej záhrade. Jej pestovanie je jednoduché a zvládne ho naozaj každý. Rastlina nezaberie veľa miesta a počas celej sezóny poskytuje dostatok čerstvej a chutnej vňate na dochucovanie či ozdobovanie jedál. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, riboflavín, draslík, vápnik, fosfor či železo.

 

Každý z nás by si mal vážiť potraviny, ktoré nám ponúka krajina v ktorej žijeme v priebehu celého roka. Sezónne lokálne potraviny sú pre ľudský organizmus prínosom najlepších chutí a najvyššej nutričnej hodnoty a zároveň sú cenovo najdostupnejšie. Lokálne sezónne potraviny tak tvoria najprirodzenejšiu možnosť stravovania.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh