Spirulina – Výživný zázrak
Spirulina je jednobunková zelenomodrá riasa, nabitá prospešnými látkami, ktoré z nej vytvárajú prírodnú vitamínovú bombu. Táto vzhľadom zaujímavá sinica vyrastá v subtropických neznečistených jazerách v alkalickom prostredí. Je stará asi ako naša planéta, rastie si na tomto svete prakticky od jeho vzniku. Existuje jej aspoň 35 druhov, z ktorých niektoré prežívajú dokonca aj po vyparení vody. Práve vďaka tejto vysokej odolnosti si spirulina dokáže uchovať svoje prospešné živiny aj keď je vystavená vysokým teplotám počas cestovania či spracovaní potravy.
Spirulina bola vraj objavená Španielmi, keď sa v 16.storočí doplavili do Mexika a videli ako ju požívajú Aztékovia, ktorí ju dokonca pre jej vysoko pozitívne účinky nesmierne vážili a to až natoľko, že ju používali ako platidlo.
Prečo nazývame túto riasu superpotravinou? Bunková stena spiruliny neobsahuje celulózu, čím je ľudským organizmom stráviteľná až na 85-95%. Patrí medzi potraviny s najväčším množstvom proteínov s esenciálnymi, neesenciálnymi aminokyselinami a vysokým množstvom vitamínov od A až po E. Obsahuje zanedbateľný podiel sacharidov a tukov a je priaznivým výživovým doplnkom s minimom kalórií. Spirulina tiež obsahuje vo veľkom množstve žltooranžové farbivá karotenoidy, hlavne beta karotén, zelené farbivo chlorofyl a modré farbivo fykocyanin, ktorý zvyšuje najmä biologickú využiteľnosť železa. Nakoľko obsahuje toľko železa ako červené mäso, napomáha nášmu telu pri tvorbe červených krviniek, zvyšuje hemoglobín, zmierňuje anémiu a celkovo zlepšuje kvalitu krvi. Známe pozitívne účinky spiruliny sú tiež znižovanie únavy, ochrana nervového systému, stabilizácia chuti do jedla, antidiabetické, detoxikačné, antitoxické a anikarcinogénne účinky.
Spirulina je kompletným zdrojom bielkoviny, bielkovina je v nej zastúpená až 65-71%, vďaka čomu dodáva nášmu telu viac proteínov ako orechy. Obsahuje najvyššiu koncentráciu proteínu z akýchkoľvek známych potravín, ktorý sa nášmu telu spracúvava ľahšie ako živočíšny. Každý jeden gram tejto riasy vstrebe telo štvornásobne jednoduchšie než gram bielkoviny z hovädzieho mäsa.
Ak vás ani po prečítaní týchto riadkov spirulina nedostala, dodávame pár zaujímavých zelených čísel. Na 1 gram váhy poskytuje Havajská spirulina 180% viac vápnika ako plnotučné mlieko, , 100% viac železa než špenát, 100% viac betakaroténu ako mrkva a 670% viac bielkovín ako tofu.
Je teda len na vás či sa rozhodnete spirulinu vyskúšať a dáte jej možnosť prejaviť sa v čo najlepšom svetle aj pre vaše telo.
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac