Špalda - prečo a či ju vôbec uprednostňovať?

Špaldová múka, špaldové pečivo, špaldový chlieb, špaldové koláčiky... Niekedy máme dojem, že na nás špalda „vyskakuje“ na každom roku. Treba ju vôbec konzumovať? Špaldová pšenica obsahuje najviac bielkovín zo všetkých obilnín a tiež má vysoký obsah vlákniny. Je oveľa ľahšie stráviteľná, ako hocijaká iná múka. Zároveň je bohatá na minerály a posilňuje imunitu.

Už pred 9-tisíc rokmi si na špalde pochutnávali v Palestíne. Používali ju aj v Egypte, v starom Grécku z nej piekli chlieb. Ani antický Rím nezostal bokom. Tam ju legionári bežne dostávali ako súčasť mzdy.

A dnes sa k špalde opäť vraciame. V Európe sa väčšinou pestuje na ekologických farmách. Je to nenáročná obilnina, ktorá dobre znáša aj nepriaznivé klimatické podmienky. Darí sa jej aj tam, kde by iné obilie ani nevyklíčilo. Je typická tým, že jej zrná sú obalené v dvojitej pleve. Tá zrnko chráni pred kontamináciou ale aj pred nevyspytateľnými výkyvmi počasia. Na druhej strane sa toto zrno náročnejšie na spracovanie.

Múka zo špaldy má orieškovú chuť. Je v nej minimum tuku a je bohatá na minerály, hlavne horčík, vápnik, draslík, fosfor, zinok a vitamíny B1, B2 a PP. Pozitívne pôsobí na imunitní systém. Špalda má vysoký obsah vlákniny. Odborníci na zdravú výživu odporúčajú špaldu konzumovať, ak máte problémy s trávením.

Špalda je veľmi zdravá, ale netreba to s ňou preháňať. Treba si na ňu predsa len trochu zvyknúť. Zo začiatku múku miešajte. Najprv pridajte tretinu objemu, neskôr polovicu a až tak ju nahraďte úplne. Cesto zo špaldovej múky bude tmavšie a tuhšie. Ak budete robiť kysnuté buchty, pridajte viac droždia alebo prášku do pečiva. Vodu po vyvarení špaldových cestovín nikdy nevylievajte. Pripravte z nej chutnú a výživnú zeleninovú polievku.

Zdravé stravovanie veru nevonia každému. Ale aj taký hamburger môže byť zdravší. Na prípravu žemlí použite práve špaldovú múku. Budeme potrebovať 380 g špaldovej celozrnnej múky, 50 g pšeničnej hladkej múky, 100 ml mlieka, 100 ml vody, 25 g čerstvého droždia, trochu cukru a soli, olej a vajce na potieranie, sezam alebo mak na posypanie.

Najprv si pripravíme kvások, ktorý pridáme k ostatným surovinám. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme odpočívať, až kým nezdvojnásobí svoj objem. Znovu ho premiešame a pripravíme guľky, ktoré poukladáme na vymastený plech. Necháme podkysnúť, potrieme vajcom a posypeme semienkami. Pečieme asi 15 minút pri teplote 200 °C.

Ak máte chuť na sladké, pripravte si vynikajúce špaldové linecké koláčiky. Na prípravu potrebujeme 100 g celozrnnej špaldovej múky a 100 g pšeničnej hladkej múky, ktorú spolu zmiešame. Potrebovať ešte budeme 70 g trstinového cukru, 140 g rastlinného tuku na pečenie, 1 ČL ľanového semienka, 1 PL horúcej vody, vanilkový cukor, kôru z citróna a najlepšie domáci lekvár.

Do múky pridáme tuk a cukor, vanilkový cukor a kôru z citróna. Potom primiešame ľanové semienko, ktoré sme rozmixovali spolu s horúcou vodou. Cesto necháme minimálne 30 minút odležať. Z cesta vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm, z ktorého vytvaruje rôzne tvary. Pečieme asi 12 minút pri teplote 170 °C. Hotové sušienky zlepujeme pikantným lekvárom.

Špaldovú múku však môžeme použiť aj pri príprave zápražky do polievky, či na zahustenie mäsových jedál. Jej uplatnenie je všade, kde sa používa biela múka.

Prečítajte si aj

Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj ...viac

Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli ...viac

Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4 ...viac

Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu, ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh