-rc-770x390_t1699971797.jpg)
Sója
Sója, kedysi označovaná ako superpotravina, je dnes zaraďovaná medzi veľmi kontroverzné plodiny. Táto strukovina je jednou z najstarších kultúrnych rastlín sveta. Sója je v centre záujmu odborníkov približne od 90.tych rokov. Je to hlavne kvôli obsahu kvalitných bielkovín, no stále častejšie sa vyskytujú aj názory ohľadom jej otázneho prínosu pre naše zdravie. Sóju však netreba zavrhovať, najpodstatnejšie je to, v akej forme ju konzumujeme, aký je jej pôvod a spracovanie.
Prečo kontroverzná?
To, čo najviac poškodilo dobré meno sóje je jej nízka cena. Práve tá, spolu s dlhou trvanlivosťou a chuťovou nevýraznosťou, spôsobila časté pridávanie spracovanej sóje do mnohých potravín. Navyše v polotovaroch často nachádzame izolovaný sójový proteín, ktorý so samotnými sójovými bôbmi nemá nič spoločné.
Výhody pre zdravie
Medzi najznámejšie pozitívne účinky sóje pre naše telo patrí jej schopnosť znižovania hladiny „zlého“ cholesterolu. Sója je bohatá na výživné látky ako sú fytosteroly, saponíny, izoflavóny a rastlinné chemikálie so silným antioxidačným účinkom. Práve im pripisujeme schopnosť chrániť bunky pred oxidačným stresom. Sójové bôby sú tiež výborným zdrojom proteínu. Nie ako mäso alebo vajcia, avšak lepším ako väčšina rastlinnej stravy.
Ako konzumovať sóju?
Produkty vyrobené z fermentovanej sóje radíme medzi najlepšie. Fermentácia totiž zaručí rozloženie zdraviu neprospešných látok a fytátov. K obľúbeným produktom tohto typu radíme napríklad tempeh, ktorý môžeme nájsť v rôznych podobách. V našej ponuke nájdete nielen tempeh, ale aj pestrý výber sójových produktov, stačí sa u nás zastaviť.
Prečítajte si aj
Nákupný zoznam, ktorý zatočí s jarnou únavou!
Potraviny, ktoré vám dodajú energiu...
Jarná únava je bežným javom, ktorý mnohých z nás postihuje v období prechodu zo zimy do
...viac
Doprajte si odpočinok: Prírodné metódy na podporu trávenia
Základom pevného zdravia a celkovej pohody je okrem iného aj plne funkčné a zdravé trávenie. Ak je váš tráviaci systém v rovnováhe,
...viac
Ako začať nový rok so zdravými návykmi
Začiatok nového roka je ideálny čas na reštart, nový začiatok, zavedenie nových návykov a zdravých zmien do života. Aby sme si stanovili ciele, ktoré
...viac
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac