Sila špenátu
Špenát je výnimočný najmä z hľadiska výživných zložiek, ktoré obsahuje. Za jeho rodisko považujeme krajiny juhozápadnej Ázie, odkiaľ sa postupne cez Španielsko dostal až k nám do Európy. V našej kuchyni používame špenát už veľmi dlho. Prvé recepty s jeho použitím sú zachované z roku 1390. Špenát obsahuje len minimum kalórií, zložením je však bohatý na vitamíny A, B, C, K a minerály ako vápnik, železo, horčík, meď a iné dôležité živiny.
1. Dobrý vplyv na zrak
Látky zvané luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa v špenáte, pôsobia ako silné antioxidanty, čím náš zrak chránia pred pôsobením UV žiarenia. Špenát je tiež známy ako dobrá ochrana proti slabnutiu zraku, jeho zvýšená konzumácia sa odporúča najmä ľuďom vo veku vyššom než 50 rokov.
2. Lepšie zvládanie stresu
Mangán, prvok obsiahnutý v špenáte, je ideálnou zložkou potravy pre ľudí, ktorí sú dennodenne vystavovaní stresu. Mangán dokáže doplniť nevyhnutnú zásobu životne dôležitých látok a dopomôcť tak správnemu fungovaniu mozgovej a nervovej činnosti.
3. Podpora fyzickej aktivity
Špenát je vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov vhodný práve pre ľudí, ktorí sa venujú fyzickej aktivite. Dokáže zasýtiť a uvoľňovať energiu postupne, vďaka čomu dosiahnete pri tréningu lepšiu výdrž.
4. Spevňuje zuby a aktivizuje tvorbu kostí
Minerály ako horčík, mangán, meď a zinok pomáhajú pri udržiavaní pevných nechtov a zubov. Okrem toho pôsobia tiež pri budovaní silných kostí. Vitamín K dokáže pomôcť pri zdržiavaní vápnika v kostnej matrici, čo vedie k mineralizácii kostí.
5. Zmierňuje príznaky hemofílie
Spomínaný vitamín K má mnoho pozitívnych vplyvov, ako je napríklad jeho pomoc pri zrážaní krvi. Dokonca pomáha potlačiť príznaky nadmerného krvácania a zmierniť symptómy hemofílie.
Varením dokážeme mnoho zdraviu prospešných prvkov zničiť, preto sa odporúča konzumácia špenátu v surovom stave alebo ho v procese varenia pridávať až úplne na koniec. V našich regáloch nájdete čerstvý listový špenát, ktorý odporúčame pridávať do smoothies, konzumovať ho v šalátoch alebo zeleninových prílohách. Takto si totiž zanechá najviac pozitívnych vlastností!
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac