Špenát je výnimočný najmä z hľadiska výživných zložiek, ktoré obsahuje. Za jeho rodisko považujeme krajiny juhozápadnej Ázie, odkiaľ sa postupne cez Španielsko dostal až k nám do Európy. V našej kuchyni používame špenát už veľmi dlho. Prvé recepty s jeho použitím sú zachované z roku 1390. Špenát obsahuje len minimum kalórií, zložením je však bohatý na vitamíny A, B, C, K a minerály ako vápnik, železo, horčík, meď a iné dôležité živiny.

1. Dobrý vplyv na zrak

Látky zvané luteín a zeaxantín, nachádzajúce sa v špenáte, pôsobia ako silné antioxidanty, čím náš zrak chránia pred pôsobením UV žiarenia. Špenát je tiež známy ako dobrá ochrana proti slabnutiu zraku, jeho zvýšená konzumácia sa odporúča najmä ľuďom vo veku vyššom než 50 rokov.

2. Lepšie zvládanie stresu

Mangán, prvok obsiahnutý v špenáte, je ideálnou zložkou potravy pre ľudí, ktorí sú dennodenne vystavovaní stresu. Mangán dokáže doplniť nevyhnutnú zásobu životne dôležitých látok a dopomôcť tak správnemu fungovaniu mozgovej a nervovej činnosti.

3. Podpora fyzickej aktivity

Špenát je vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov vhodný práve pre ľudí, ktorí sa venujú fyzickej aktivite. Dokáže zasýtiť a uvoľňovať energiu postupne, vďaka čomu dosiahnete pri tréningu lepšiu výdrž.

4. Spevňuje zuby a aktivizuje tvorbu kostí

Minerály ako horčík, mangán, meď a zinok pomáhajú pri udržiavaní pevných nechtov a zubov. Okrem toho pôsobia tiež pri budovaní silných kostí. Vitamín K dokáže pomôcť pri zdržiavaní vápnika v kostnej matrici, čo vedie k mineralizácii kostí.

5. Zmierňuje príznaky hemofílie

Spomínaný vitamín K má mnoho pozitívnych vplyvov, ako je napríklad jeho pomoc pri zrážaní krvi. Dokonca pomáha potlačiť príznaky nadmerného krvácania a zmierniť symptómy hemofílie.

Varením dokážeme mnoho zdraviu prospešných prvkov zničiť, preto sa odporúča konzumácia špenátu v surovom stave alebo ho v procese varenia pridávať až úplne na koniec.  V našich regáloch nájdete čerstvý listový špenát, ktorý odporúčame pridávať do smoothies, konzumovať ho v šalátoch alebo zeleninových prílohách. Takto si totiž zanechá najviac pozitívnych vlastností!

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh