Sezóna púpavy - tipy a triky
Púpavy majú rady sucho, preto ju nehľadajte na vlhkých miestach. Záhradkári ju síce nemajú radi a považujú ju za nepríjemnú burinu, avšak na druhej strane je veľmi cennou liečivou bylinou. Najviac pomáha žlčníku a pečeni.
Liečivá je celá rastlina, od koreňa až po kvety. Listy zbierame pred tým, ako rastlina zakvitne, koreň na jar a na jeseň, stvoly a kvety v čase kvitnutia.
Okrem toho, že pomáha žlčnikárom, mali by ju konzumovať aj chorí na cukrovku. Okrem toho odstraňuje svrbenie kože, lišaje a vyrážky, vylepšuje žalúdočné šťavy a prečisťuje žalúdok od všelijakých usadených látok. Čerstvé stvoly regulujú činnosť pečene a žlčníka. Púpava obsahuje okrem minerálnych solí aj liečivé látky, ktoré sú dôležité pri liečení chorôb látkové výmeny. Pomáha aj pri dne a reumatizme. Úspešne sa používa aj pri liečbe žltačky a chorobách sleziny.
Koreň púpavy sa je čerstvý, alebo z usušeného sa pije čaj. Prečisťuje krv, pomáha pri trávení, podporuje potenie a močenie, pôsobí povzbudivo. Je vynikajúcim prostriedkom proti hustej krvi. Výluh môžete použiť aj na umývanie tváre a očí.
Z kvetov púpavy sa vyrába vynikajúci sirup, med či olej.
Na sirup budeme potrebovať asi 40 kvetov mladej púpavy, 4 citróny, 1,5 kg trstinového cukru a jeden vanilkový struk. Do vody dáme variť kvety spolu s jedným citrónom pokrájaným na plátky. Po zovretí stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Vychladnutý vývar scedíme a pridáme cukor a zrniečka z vanilkového struku. Krátko povaríme. Na záver prilejeme šťavu z troch citrónov a dobre premiešame. Horúci sirup vlejeme do fliaš, uzavrieme ich a obrátime hore dnom. Prikryté necháme vychladnúť.
Na prípravu medu budeme potrebovať oveľa viac púpavových kvetov bez stopky. Malo by ich byť asi päťsto. K tomu je potrebné pridať 2 kg trstinového cukru, 2 citróny a 2 litre vody. Kvety neumývame, aby sme z nich nevymyli peľ. Preto ich zbierame ďaleko od ciest a veľkých miest. Takto nazbierané kvety, vložíme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme citróny nakrájané na kolieska a necháme variť približne 20 minút. Odstavíme a na noc odložíme na chladné miesto. Ráno púpavy precedíme, do vzniknutého vývaru pridáme trstinový cukor a necháme variť. Najprv zmes varíme na silnom plameni asi pol hodinu a občas premiešame. Neskôr plameň stíšime a varíme ešte ďalšiu hodinu. Čas je orientačný, varíme podľa toho akú hustotu medu chceme dosiahnuť. Hotový, trošku vychladnutý med, nalejeme do fliaš, ktoré obrátime hore dnom a necháme ich takto odstáť cez noc.
Vyskúšajte aj púpavový olej, ktorý pomáha zbaviť sa bolesti kĺbov a svalov. Kvety púpavy natlačíme do sklenenej nádoby a zalejeme olejom, napr. makovým, hroznovým, ale môžeme použiť aj akýkoľvek iný. Nádobu zakryjeme plátnom z prírodného materiálu, ktoré zaistíme gumičkou. Zmes potom postavíme na slnečné miesto a necháme odstáť asi dva týždne. Keď kvety púpavy stratia svoju farbu a zhnednú, vyberieme ich. Tekutinu potom presunieme na tmavé miesto, kde je teplota nižšia ako tá izbová. Na boľavé kĺby ho nanášame vždy tesne pred spaním.
Z púpavy si môžeme pripraviť aj šalát zo surových listov a koreňov a v čase kvitnutia je dobré denne požuť päť až desať stvolov (stonky púpavy). Stvoly sú niečo ako detox pre pečeň a obličky. Slávna bylinkárka Maria Treben ich rada zaraďuje na jedálniček aj preto, že znižujú hladinu cukru v krvi.
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac