Sezóna medvedieho cesnaku
Začiatkom jari sa začínajú s celou prírodou prebúdzať aj zelené lístky medvedieho cesnaku. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo má prívlastok „medvedí“? Vraví sa, že ide o rastlinu, ktorú medveď po prebudení zo zimného spánku zje ako prvú. Medvedí cesnak je tiež obľúbený aj u diviaka, ktorý, rovnako ako medveď, rozkopáva zeminu, aby sa k cibuľke tejto jarnej rastliny dostal. My sa však pozrieme na vlastnosti, ktoré robia medvedí cesnak výnimočným nielen chuťovo, ale aj zdravotne.
Konzumáciou medvedieho cesnaku pomôžete svojmu tráveniu. Má pozitívne účinky na pečeň a žlčník, je tiež známy ako silné antiseptikum. Oceňovaný je aj pre jeho detoxikačné vlastnosti, dokáže znížiť vysoký krvný tlak a obsah cholesterolu v krvi. Počas jari dopraje telu posilnenie imunity a lepšie prekonanie známeho problému tohto obdobia - jarnej únavy.
Používať by ste ho mali v čerstvom stave bez tepelného spracovania či sušenia, pretože vtedy má najväčšie množstvo účinných látok. Jesť ho môžete ako náhradu listovej zeleniny, len tak k chlebíku či do nátierok. Pripraviť si môžete aj zelené pesto z medvedieho cesnaku, ktoré dokonale rozvonia rôzne cestoviny či rizotá. Čerstvý medvedí cesnak môžete tiež zmixovať s maslom a inými bylinkami a vyrobiť si vlastné domáce bylinkové maslo, ktoré uskladníte v chladničke a použijete behom nasledujúcich dní. Používať ho môžete aj pri varení, pre zachovanie liečivých látok ho však odporúčame pridať až nakoniec, keď jedlo odstavíte z plameňa.
Medvedí cesnak obľubuje vlhké lesné pôdy, pestovať ho však môžete aj doma vo vlastnej záhradke. Je potrebné vybrať mu tienisté miesto v blízkosti stromčekov či kríkov. V lese ho nájdete najčastejšie v blízkosti potoka s dostatočným množstvom listnatých stromov v okolí. Je však potrebné dať si pozor a nezameniť si jeho lístky s konvalinkovými, ktoré sú síce podobné, no jedovaté. Vďaka nezameniteľnej vôni, ktorá sa z listov medvedieho cesnaku uvoľní po pošúchaní, by ste si cesnak s konvalinkou spliesť nemali.
Internetom koluje množstvo receptov a možností využitia medvedieho cesnaku a my pre vás jeden chutný recept pripravujeme tiež. Sledujte náš Instagram @fresh_zdravsie_potraviny a nechajte sa inšpirovať každú chvíľku novými receptami.
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac