
Rozmrazovanie potravín
Ako správne rozmrazovať potraviny?
Mrazenie potravín je obľúbeným spôsobom ich skladovania, predlžuje trvanlivosť a spomaľuje aktivitu enzýmov. Ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí si týmto spôsobom vytvárajú zásoby, zbystrite pozornosť. Zhromaždili sme pre vás zopár rád, akým spôsobom rozmrazovať jednotlivé druhy potravín.
Rozmrazovanie mäsa
Mäso patrí k položkám, ktoré ľudia zmrazujú najčastejšie. V mrazničke najdlhšie vydrží celé kura alebo morka, ktorú tu môžete uchovať až po dobu jedného roka. Ak však kura alebo morku rozporcujete, ich životnosť sa skráti na cca 9 mesiacov. Najideálnejším spôsobom rozmrazovania mäsa je jeho postupné rozmrazovanie v chladničke, kde sa postupne premení na chladené. Ďalším možným spôsobom je namočiť mäso do studenej vody. Jednou z možností aj aj rozmrazovanie pomocou mikrovlnnej rúry, nesmiete však zabudnúť nastaviť funkciu pomalého rozmrazovania, inak by pri mäse došlo k jeho znehodnoteniu.
Rozmrazovanie ovocia
Pri ovocí netreba zabúdať na to, že niektoré jeho druhy na mrazenie nie sú vhodné. Ide napríklad o hrozno či jablká, ktoré obsahujú veľa vody. Ideálne je bobuľovité ovocie, ktoré viete následne využiť pri pečení, príprave raňajok alebo smoothie. Ovocie by sa však nemalo konzumovať v mrazenom stave, takéto ovocie nemá svoju typickú arómu, navyše zaťažuje tráviaci systém. Pri procese rozmrazovania je potrebné mať na pamäti, že čím rýchlejšie prebehne, tým sú menšie straty vitamínu C. Ovocie odporúčame rozmrazovať v sklenenej alebo porcelánovej mise pri izbovej teplote alebo v mikrovlnke.
Rozmrazovanie zeleniny
Či si kupujete mrazenú zeleninu v obchode alebo si ju zmrazujete doma, zelenina si zachová najoptimálnejšiu chuť a výživové hodnoty ak ju varíte priamo v mrazenom stave. Rozmrazujte ju iba v prípade, že potrebujete zeleninu pred varením upraviť.
Správne uchovávanie a následná príprava potravín je dôležitá najmä v letných mesiacoch, kedy na ich kvalitu výrazne vplývajú vyššie teploty. Myslite preto na naše rady a doprajte potravinám vo vašej kuchyni poctivú a správnu prípravu na ich spracovanie.
Prečítajte si aj
Doprajte si odpočinok: Prírodné metódy na podporu trávenia
Základom pevného zdravia a celkovej pohody je okrem iného aj plne funkčné a zdravé trávenie. Ak je váš tráviaci systém v rovnováhe,
...viac
Ako začať nový rok so zdravými návykmi
Začiatok nového roka je ideálny čas na reštart, nový začiatok, zavedenie nových návykov a zdravých zmien do života. Aby sme si stanovili ciele, ktoré
...viac
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac