Prispôsobenie jedálnička obdobiu

Kým nám zima nepovie definitívne „Zbohom!“ je nanajvýš dôležité prispôsobiť tomuto obdobiu náš jedálniček. Nejde o výrazné zmeny, stačí prispôsobiť skladbu používaných surovín. Naše telo potrebuje dodať najmä vitamíny a antioxidanty, ktoré mu počas obdobia krátkych dní s nízkym počtom slnečných lúčov chýbajú. Viete, ktoré potraviny sú v zime najdôležitejšie?

Koreňová zelenina

Ide o najprirodzenejšiu formu prijímania vitamínov vo forme zeleniny. Túto zeleninu požívali v zimnom období aj naši predkovia. Ide totiž o druh zeleniny, ktorú dokázali z leta zazimovať. Koreňová zelenina má vyšší stupeň odolnosti, preto je oveľa ťažšie zničiť jej živiny varením. Výborná je napríklad cvikla, známa aj ako krvavé zlato, vďaka svojim vysokým antibiotickým a antiseptickým účinkom. Vyznačuje sa aj vysokým obsahom vitamínov, minerálov a karotenoidov, je významným zdrojom vlákniny, kyseliny listovej a vitamínov C, E a K.

Ružičkový kel

Hoci ho nájdete na pultoch počas celého roka, práve v zime je jeho pravá sezóna.  Zaraďujeme ho k vynikajúcim zdrojom vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Aby si zachoval svoje výživné látky a telo absorbovalo vitamín A, je vhodné kombinovať ružičkový kel s olivovým olejom.

Ovsené vločky

V zime je pre naše telo ich najvýznamnejšou zložkou kyselina listová, okrem nej tiež celý rad vitamínov, ktoré obsahujú. Navyše, v kombinácii so spomínanou zeleninou sa menia na dokonalú bielkovinovú náhradu mäsa.

Bielkoviny a tuky

Najmä pri varení zeleniny je dobré pridať maslo alebo iný tuk na záver, ktorý pomôže zelenine dodatočne aktivovať jej vitamíny. Telo potrebuje tiež množstvo bielkovín, ktoré najefektívnejšie získate zvýšením príjmu červeného mäsa, kozích syrov, vajíčok alebo jogurtov s vyšším percentom tuku.

Zamyslite sa aj vy nad zložením vašich receptov, ktoré rodine pripravujete  a myslite na nše slová pri najbližšom nákupe na dobrý zimný obed či večeru.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh