Poznáte slovenské superpotraviny?

CIBUĽA – DOMÁCI LEKÁR

Existuje viac ako tristo druhov cibúľ rôznych tvarov a farieb. Na kuchynské účely sa najčastejšie používa cibuľa biela, červená, žltá, šalotka. Na jar nedáme dopustiť na mladú cibuľku, ktorej sila spočíva nielen v samotnej cibuľke, ale aj zelenej vňati, ktorá nám po zime prináša toľko očakávané vitamíny.

Nad cibuľou nie je potrebné plakať, pretože je naozaj plná živín, vďaka ktorým dokáže ľudský organizmus správne fungovať a brániť sa proti všadeprítomným voľným radikálom. Je bohatá na vitamíny (C, K, skupiny B), chróm, vápnik, draslík, meď, mangán, vlákninu a ďalšie. Typickú, prenikavú, štipľavú arómu jej dodáva látka alicín. Ide o sírne zlúčeniny, ktoré majú významné antibiotické účinky.

V hitparáde superpotravín sa cibuľa drží na popredných miestach spolu s cesnakom.

Vedeli ste, že cibuľu by ste nikdy nemali krájať do zásoby? Po 12 hodinách sa totiž stáva toxickou.

Naše prastaré mamy používali cibuľu aj na dezinfekciu ovzdušia v priestore. Preto sa v obytných priestoroch vešali vence upletené z cibule a cesnaku. Ak to chcete skúsiť aj dnes, trochu Vám poradíme. Účinnejšie je rozkrojenú cibuľu položiť na kuchynskú linku. Cibuľa by mala nasať a vyčistiť priestor od choroboplodných zárodkov spôsobujúcich chrípku a prechladnutie. Síce tento tip vedecky overený nie je, môžeme sa však inšpirovať múdrosťou našich starých mám.

Ako si poradiť pachom z cibule?

Nepríjemnú arómu z úst zvyčajne tlmíme zubnou pastou, ústnou vodou alebo žuvačkou. To však nepomôže, kým nezneutralizujeme zápach vnútri organizmu. Osvedčeným receptom na čistenie dychu zvnútra sú citrusové plody ako citrón, pomaranč alebo grep. Už niekoľko glgov citrónovej šťavy pomáha zbaviť sa cibuľového dychu. Pre tých, ktorých citrusové plody dráždia, je vhodné skúsiť po cibuľovom jedle vypiť pohár poctivého mlieka alebo niekoľko lyžíc smotanového jogurtu.

 

CESNAK AKO PRÍRODNÉ ANTIBIOTIKUM

Na cesnak nedali dopustiť už naše staré mamy, hoci jeho pôvod je v Ázii. Postupne sa presunul na všetky kontinenty. Výborne sa mu darí aj v našich zemepisných šírkach a stal sa stálicou v slovenských domácnostiach. Cesnak je v našich kuchyniach takmer nenahraditeľný, čo vedia nielen šéfkuchári ale aj samotné gazdinky. Obsahuje celý rad antioxidantov a látok posilňujúcich imunitu. Cesnak dokáže v organizme eliminovať tuky, znižuje hladinu zlého cholesterolu a pomáha znižovať krvný tlak. Na zníženie krvného tlaku sa však odporúča konzumovať 2 až 3 strúčiky cesnaku denne. Podľa japonských vedcov je cesnak skvelý liek na uľahčenie dýchania a vykašliavanie.

Nezabudnite však, že jedlá koreníme cesnakom zväčša keď sú hotové alebo tesne pred dokončením, inak by cesnak stratil chuť a vôňu.

Triky proti pachu z cesnaku

Základom je po konzumácii cesnaku vyčistiť si ústa vodou a zuby zubnou pastou. Potom sa odporúča prežuť zrnko kávy alebo vypiť šálku kvalitnej kávy. Staré mamy namiesto kávy používali podobne ako pri cibuli mlieko alebo smotanový jogurt. Dobrou voľbou podľa starých receptov je aj petržlenová vňať, ktorú treba poriadne rozžuť. Účinným liekom na nepríjemný cesnakový dych je aj kúsok kvalitnej čokolády, ale tej ktorá má vysoký obsah kakaa. Stačí ju nechať rozpustiť sa na jazyku a po cesnakovom dychu by nemalo byť ani stopy. A na záver opäť citrusové plody, ktoré podobne ako pri cibuli účinne bojujú proti nepríjemným cibuľovým či cesnakovým zápachom.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh