Objavte výhody domáceho mletia múky

Vedeli ste, že priemyselne vyrábaná múka je zbavovaná väčšiny živín? Priemyselné (rafinované) múky, ktoré kupujeme v supermarkete, prechádzajú procesmi rafinácie tak dôkladne, že prakticky strácajú mikroživiny - od vitamínov po vlákninu, ktoré boli pôvodne obsiahnuté v pšeničnom zrne.

Pečivo a iné výrobky z múky máme na tanieroch prakticky denne. Predstavte si tú zmenu pre naše telo, ak by zrazu dostávalo potraviny nie z chudobnej bielej múky alebo menej kvalitnej celozrnnej ale z múky čerstvo pomletej, plnej živín a chuti. Vlastnú čerstvú múku je veľmi jednoduché vyrobiť doma. Takáto múka bude zaručene zdravšia a chutnejšia.

Výhody domáceho mletia múky

  1. Na mletie múky je možné použiť celú škálu obilnín či strukovín.
  2. Doma namletá múka je výživnejšia, pretože v múke ostávajú živiny a mikroživiny. Komerčne pripravená múka prechádza po umiestnenie v predajni mnohými procesmi. Väčšina fáz zahŕňa čistenie zrna a odstraňovanie otrúb bohatých na vlákninu a klíčkov bohatých na živiny. Všetko z dôvodu, aby múka vydržala čo najdlhšie, pretože oleje obsiahnuté v klíčku môžu spôsobiť oxidáciu a zažltnutie. Aby bola múka typickej bielej farby, musí prejsť bielením za použitia benzoylperoxidu. Nakoniec sa do múky pridávajú ďalšie konzervanty, aby múka vydržala čo najdlhšie.
  3. Kľúčom ku skvelej chuti pečiva je jeho čerstvosť. V momente, kedy sa obilné zrno rozdrví na múku, začína proces oxidácie. Použitím mlynčeka na múku si pripravíte múku vtedy, keď ju potrebujete. Zachováva sa typická oriešková príchuť zrna a nedochádza k oxidácii.
  4. Jednoducho a rýchlo zvládnete prípravu jedál pre blízkych s intoleranciu na lepok či cukrovkou.
  5. Múku si pripravíte kedykoľvek, keď to súrne potrebujete bez toho, aby ste museli zájsť do supermarketu.

KAMUT

Zaručene obrovský benefitom domáceho mletia múky je výber obilnín, ktoré na múku použijete. Čerstvý chlieb predsa nemusí byť upečený len z bielej či celozrnnej múky. Za skúšku stojí napríklad kamut. Ide o starovekú odrodu tvrdej pšenice s významnými výživovými vlastnosťami. Táto obilnina bola znovuobjavená v roku 1949 v egyptskej pyramíde v Dashare. Hovorí sa jej aj pšenica faraónov. Dnes sa kamut pestuje hlavne v USA, Kanade, Južnej Afrike, Belgicku a Austrálii.

Kamut khorasan má veľmi vysoký obsah selénu, ktorý má vynikajúce antioxidačné schopnosti. Selén je esenciálny minerál, čo znamená, že ho musíme získavať stravou, telo si ho nevie samo vytvoriť. Je potrebný len v malom množstve, ale zohráva významnú úlohu v dôležitých procesoch v našom tele vrátane metabolizmu a funkcie štítnej žľazy.

V porovnaní s modernými odrodami pšenice má kamut vyšší obsah bielkovín a minerálov ako zinok a horčík. Kamutová múka je žltkastej farby a má orechovú príchuť. Je veľmi dobre stráviteľná a výrobky z kamutovej múky vydržia dlhšie čerstvé.

Vďaka vysokému obsahu lipidov, ktoré produkujú v tele viac energie ako sacharidy, sa kamut označuje ako vysoko energetická obilnina. Aj preto sa výrobky z neho odporúčajú hlavne športovcom a ľuďom, ktorí sú fyzicky a psychicky aktívni.

Podľa štúdie jedného európskeho žurnálu z roku 2013 dokáže kamut znižovať riziko srdcových ochorení.

Niektorí ľudia s potravinovými alergiami alebo zažívacími problémami, ako je napr. syndróm dráždivého čreva, môžu vymeniť pšenicu za kamut. Avšak, nie je vhodnou voľbou pre ľudí s celiakiou kvôli obsahu látky gliadín nachádzajúcej sa v zložení danej obilniny.

Vďaka obsahu vlákniny a bielkovín je kamut vhodnou obilninou na zabezpečenie správneho fungovania tráviaceho traktu. Jedna šálka vareného kamutu obsahuje 7,4 gramov vlákniny a 10 gramov bielkovín, čo je požadovaná denná dávka bielkovín pre človeka.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh