Mrazom sušené ovocie

Ak ste už niekedy ochutnali mrazom sušené ovocie, jeho intenzívnu chuť ste si isto zamilovali. Tá však nie je jediným benefitom, ktorý táto lahôdka ponúka. Sušenie ovocia mrazom alebo odbornejšie povedané, lyofilizácia, je najšetrnejším a najprirodzenejším spôsobom jeho konzervovania. Okrem toho dokáže perfektne zachovať nutričné hodnoty, vitamíny a iné dôležité látky nachádzajúce sa v ovocí. Samotný proces sušenia mrazom však nie je žiadnou prevratnou novinkou, tento spôsob využívali už peruánski Inkovia alebo južní Američania, ktorí takto skladovali zemiaky.

Ako prebieha proces sušenia mrazom?

Pre proces lyofilizácie sa používa hlboko mrazené ovocie, ktoré je šokovo zmrazené do dvoch hodín po zbere. Na základe toho dochádza len k minimálnej degradácii vitamínov. V iných prípadoch sa vitamíny z ovocia najčastejšie strácajú najčastejšie kvôli príliš zdĺhavému skladovaniu alebo iným formám konzervovania. Šokovo zmrazené ovocie následne putuje do lyofilizačnej komory s teplotou v rozmedzí od -60°C až po -80°C a tlakom zníženým na úroveň  vákua. Po 48 hodinách sublimácie a odparovania vody vzniká výsledný produkt. Ovocie, ktoré si zachovalo chuť, prirodzenú štruktúru, lákavú farbu, neodolateľnú arómu a takmer identickú veľkosť. Okrem toho v ňom nenájdete žiadne pridané farbivá, cukry či konzervanty.

Medzi lyofilizovaným ovocím v našej ponuke nájdete jahody alebo broskyne. Vďaka zachovaným živým farbám sa hodí skvele na zdobenie koláčov alebo sladkých jedál. Je tiež vhodné na priamu konzumáciu osobitne alebo ako prídavok do akéhokoľvek smoothie, jeho chuť vám dokáže učarovať aj v kombinácii s klasickým bielym jogurtom.

Takáto forma pochúťky je pre váš organizmus vhodná najmä v blížiacich sa chladnejších mesiacoch. Pokiaľ si chcete zachovať imunitný systém v kondícii a zároveň sa vyhnúť vitamínom vo forme tabletiek, neváhajte a ochutnajte mrazom sušené ovocie. Pre lepšiu predstavu, 100g mrazom sušeného ovocia zodpovedá približne 1 až 1,5kg čerstvého ovocia. To je už poriadna vitamínová bomba!

Prečítajte si aj

Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj ...viac

Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli ...viac

Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4 ...viac

Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu, ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh