Kaše – zdravšie raňajky, ktoré si zamilujete

Všetci dobre vieme, že základom dňa sú dobré raňajky. Ak patríte k ľuďom, ktorí majú ráno naponáhlo a volíte radšej rýchly jogurt s kávou, v konečnom dôsledku trpíte nedostatkom energie ešte pred obedom. Pre tých z vás, ktorí si ráno doprajú chvíľu času a uprednostňujú teplé raňajky, je dobrým tipom uvariť si kašu. Tento typ pokrmu poznali už naši prarodičia. Husté kaše z celého zrna, dochucované orechmi či medom, boli pred odchodom na pole samozrejmosťou. Teplé raňajky sú navyše dobrou voľbou pre ľudí, ktorí mávajú často studené končatiny, nízky tlak či tráviace problémy.

Kaše môžete pripravovať na množstvo spôsobov, stačí do nich pridať zaujímavé ingrediencie ako rôzne semená, ovocie, škoricu alebo kúsky čokolády. Pre rôzne variácie môžete použiť nielen kravské, ale aj rastlinné mlieka, ktoré dodajú kaši opäť o niečo lahodnejšiu chuť. Takéto raňajkové delikatesy výborne chutia, sú ľahko stráviteľné, plné živín a ich príprava nezaberie veľa času. Vybrali sme pre vás pár tipov na kaše, ktoré si môžete najbližšie rána pripraviť v pohodlí domova. J

Ovsená kaša

Táto klasika slúži ako kvalitný zdroj rastlinnej vlákniny, dodáva telu množstvo energie a dokonca napomáha k zdravým vlasom či pokožke. Ovsené vločky totiž obsahujú okrem vlákniny aj rastlinné bielkoviny, draslík, železo a mnohé iné výživné látky. Nájdeme v nich tiež omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú významné svojimi protizápalovými účinkami.

Pohánková kaša

Pohánka má vďaka svojskej chuti o niečo menšie množstvo fanúšikov, hovorí sa o nej, že ju buď milujete alebo neznášate. Ak si k nej však vytvoríte pozitívny vzťah, vaše telo sa vám za to určite odvďačí. Pohánka vďaka vysokému obsahu rutínu zvyšuje pružnosť ciev, reguluje krvnú zrážanlivosť, znižuje cholesterol a posilňuje imunitu. Pomôže tiež v prípade, že máte problém s večne studenými končatinami. Ako oriešok na torte všetkých pozitívnych vplyvov je posilnenie libida a potencie.J Výhodou prípravy pohánkovej kaše je to, že je vhodná aj pre celiatikov.

Pšenová kaša

Pšeno vzniká odstránením plevy z prosa, najstaršej kultúrnej plodiny. Je to bezlepková obilnina, ktorá má tiež nespočetné množstvo zdraviu prospešných vlastností. Nakoľko je veľmi ľahko stráviteľné, odporúča sa konzumovať pri redukcii hmotnosti. Obsahuje mikroživiny ako B-komplex, draslík, železo, horčík a zinok. Konzumácia pšena sa odporúča tiež ľuďom s cukrovkou, keďže nerozkolíše hladinu glykémie. Siahnuť po pšenovej kaši sa odporúča ak máte problém s rednutím kostí, žalúdočné problémy, oslabené nechty, vlasy či obličky.

Na výber máte aj mnohé iné kaše ako napríklad špaldovú, amarantovú alebo kukuričnú. Prípravu odporúčame z vločiek a výborným tipom je pridanie kokosového mlieka, ktoré dodá každej kaši lahodnú kokosovú príchuť. Veríme, že vás naše slová inšpirovali a už teraz rozmýšľate, ku ktorému variantu si zájdete k nám na nákup surovín. J

Prečítajte si aj

Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj ...viac

Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli ...viac

Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4 ...viac

Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu, ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh