Jesť potraviny s označením BIO sa určite oplatí.
Jesť potraviny s označením BIO sa určite oplatí. Prečo? Pretože neobsahujú chemické látky, ktoré môžu spôsobovať zdravotné problémy, ako ochorenie srdca, osteoporózu, migrény a hyperaktivitu.
Biopotraviny predovšetkým neobsahujú pesticídy. V klasických poľnohospodárskych družstvách a podnikoch sa dnes používa viac ako 300 chemických látok a ich zvyšky sa dostávajú aj do potravín, ktoré kupujeme v obchodoch. Najviac ich je v ovocí, zelenine ale aj v detskej výžive. V ekologickom poľnohospodárstve je povolené používať necelých 30. Aj to sú také, ktoré sa prirodzene vyskytujú v prírode.
Potraviny z ekofariem neobsahujú geneticky modifikované organizmy (GMO). V systéme ekologického poľnohospodárstva totiž nie sú génovo upravené rastliny a suroviny povolené. Tak isto sa nesmú používať ani antibiotiká pre hospodárske zvieratá, pretože ich zvyšky zostávajú v mäse ale dostávajú sa aj do mlieka.
Ekologické poľnohospodárstvo prospieva aj prírode a voľne žijúcim zvieratám. Mnoho štúdií dokazuje, že je ohľaduplnejšie, menej zaťažujúce a má tiež pozitívny vplyv na faunu a flóru. Nezanedbateľným pozitívom tiež je, že produkuje menej oxidu uhličitého, ktorý spôsobuje globálne otepľovanie.
Vyskúšajte si dať chvíľu po sebe obyčajné ovocie a to, ktoré je BIO. Je veľmi pravdepodobné, že spoznáte rozdiel. Biopotraviny majú lepšiu a výraznejšiu chuť, a to hlavne preto, že obsahujú menej vody a viac sušiny.
Vedci tiež dokázali, že biopotraviny obsahujú viac vitamínov, minerálov a živín, než potraviny bežnej produkcie. Viac je napríklad vitamínu C až o 21 % a horčíka dokonca o 29 %.
Ak jete mäso, vajcia alebo pijete mlieko s označením BIO, máte istotu, že zvieratá, od ktorých produkty pochádzajú, pri chove netrpia. Majú voľný prístup na pašu a dostatok priestoru, nie sú denne dopované rôznymi liekmi alebo hormónmi, sú kŕmené prirodzenými krmivami. To sa, samozrejme, priaznivo odrazí aj vo výslednom produkte.
Vo svete sú najväčšími konzumentmi biopotravín Američania, Nemci a Francúzi. Ak prepočítame spotrebu biopotravín na obyvateľa, tak v Európe víťazia Švajčiari a Dáni, ktorí kupujú biopotraviny v hodnote 210 a 163 eur. Ich podiel na celkovej ročnej spotrebe je 6,9 % vo Švajčiarsku a dokonca 8 % v Dánsku. Až 90 % celého trhu s biopotravinami využíva práve Severná Amerika a Európa, teda najvyspelejšie štáty sveta. Aj celý rad významných šéfkuchárov varí iba z biopotravín. Ako príklad môžeme uviesť hotel Ritz v Londýne.
Informácia pre súťažiacich s Rádiom Košice. Ku dňu 18.6.2020 máme na predajniach Fresh Plus 405 BIO položiek.
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac