Jablko je vari najtypickejším slovenským ovocím. A tohto roku je ich úroda veľmi bohatá. Odborníci hovoria, že denne by sme mali zjesť aspoň jedno jablko.

Má pomerne málo kalórií a na druhej strane vysoký obsah cenných výživných látok a minerálov. Najbohatším zdrojom týchto látok je šupka, preto ich treba jesť neošúpané.

Aby vám dlho vydržali, je potrebné ich skladovať pri teplote medzi 1 až 2 °C a vysokej vlhkosti vzduchu. Ak si ich kúpite viac, alebo ste si ich vypestovali, skladujte ich v debničkách, poukladané stopkou dolu v komore alebo v pivnici, kde nemrzne.

Každý mesiac ich kontrolujte, aby ste predišli prípadnému šíreniu chorôb. Skladujeme ich oddelene od zeleniny a zemiakov, aby nechytili vôňu inej zeleniny. Správne podmienky skladovania pôsobia aj proti strate vitamínov a nutričných látok.

Ak nemáte pivnicu alebo komoru, môžete ich krátkodobo skladovať v chladničke. V bytovke sa dajú uskladniť aj na balkóne, napríklad v polystyrénovej škatuli, ktorá ich ochráni pred mrazom alebo aj slnkom.

Jablká nie sú energeticky výdatné, obsahujú až 83 percent vody. Popri vysokom obsahu vitamínov majú schopnosť regulovať chod telesných orgánov. Posilňujú imunitný systém, krvný obeh, srdce, cievy a stabilizujú hladinu cukru v krvi. Obojstranne regulujú stolicu, pri zápche ju uvoľnia a pri hnačke zastavia. Asi tretinu ovocia tvorí pektín, ktorý v žalúdku napučí a viaže na seba prebytočné tekutiny a toxické látky, ktoré potom odvádza von z tela.

Stará múdrosť radí, že zjesť jedno jablko pred spaním nám pomôže lepšie zaspať. Zatiaľ čo telo spí, jablko pohlcuje jedovaté látky. To najviac ocenia pacienti s kožnými problémami, hemoroidmi, problémami s pečeňou a obličkami, artériosklerózou, reumatizmom a dnou.

Pektín povzbudzuje činnosť čriev a pomáha pri pravidelnom vyprázdňovaní. Ak má účinkovať, musí byť surový. Varom sa totiž mení na rôsol. Soli kyseliny vínnej v jablku bránia tvorbe fermentov a usadzovaniu baktérií v črevách.

Vyskúšajte pár „jablkových“ receptov, na ktorých si veľmi dobre pochutnáte a dokážete takto spracovať aj určitú časť skvelej jablkovej úrody.

 

Netradičný jablkový koláčik

Potrebujeme na cesto: 2 tégliky bieleho jogurtu, 2 hrnčeky ovsených vločiek, 0,5 hrnčeka vody a 2 polievkové lyžice medu. Na plnku: 3 jablká, 2 lyžičky mletej škorice

Vločky zmiešame s bielym jogurtom, medom a vodou. Jablká ošúpeme a pokrájame na kúsky a zmiešame ich so škoricou. Do jabĺk môžeme pridať podľa chuti hrozienka a nasekané orechy. Rúru predhrejeme na 200 °C a pekáč vyložíme papierom na pečenie. Cesto nakladieme do tvaru dvoch šišiek na papier, poukladáme kúsky jabĺk a prikryjeme zvyškom cesta. Pečieme 30 minút.

 

Babičkin jablčník

Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 70 g práškového cukru, 1 lyžičku prášku do pečiva, 140 g masla alebo tuku, soľ, 1 žĺtok, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 1 dcl mlieka alebo smotany. Na plnku: 1 kg jabĺk, 100 g práškového cukru, škoricu, hrozienka  a posekané orechy podľa chuti, mlieko na potretie

Do hladkej múky pridáme preosiaty cukor s práškom do pečiva, rozsekáme maslo alebo tuk, pridáme trošku soli, žĺtok, vajce, vanilkový cukor a toľko smotany alebo vody, aby bolo cesto spojené a hladké. Potom ho rozdelíme na dva diely a dáme do chladu. Medzitým pripravíme plnku. Polovice cesta rozvaľkáme na 1/2 cm, na váľku prenesieme na plech, posypeme postrúhanými jablkami zmiešanými so škoricou a s cukrom. Pridáme hrozienka a posekané orechy. Jablká prikryjeme druhým dielom cesta, rozvaľkaného na veľkosť prvého cesta, kraje pretlačíme, celý jablčník potrieme mliekom popicháme vidličkou a upečieme. Upečený posypeme vanilkovým cukrom, trochu vychladnutý pokrájame na štvorcové rezy.

 

Detská výživa

Na prípravu 6 malých fľaštičiek budeme potrebovať 2,5 kg jabĺk a podľa chuti vanilkový a škoricový cukor.

Jablká nemusíme šúpať. Iba ich zbavíme jadier a pokrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a podlejeme asi 0,5 l vody. Prikryjeme a na miernom plameni dusíme, kým nezmäknú. Potom ich rozmixujeme tyčovým mixérom. Výživu plníme do fliaš horúcu a necháme po zatvorení chladnúť dnom nahor.

Prečítajte si aj

Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj ...viac

Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli ...viac

Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4 ...viac

Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu, ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh