Ide to aj bez mäsa

Rastlinné alternatívy nemusia byť len témou pre vegetariánov a vegánov. Za vyskúšanie stoja aj vtedy, keď sa mäsa vzdať nechcete.

Naši predkovia za rok skonzumovali približne 25 kg mäsa, čo je aj podľa dnešných lekárov a odborníkov na výživu odporúčaná dávka. Priemerný Slovák však aktuálne za rok skonzumuje podľa dostupných štatistík až 70 kg mäsa. Výskumy dokazujú potencionálny prospech pre životné prostredie, udržateľné poľnohospodárstvo a predovšetkým ľudské zdravie, pokiaľ mäsa konzumujeme menej.

Aká je situácia na Slovensku?

Každý tretí človek na Slovensku znižuje svoju spotrebu živočíšnych produktov alebo jej zníženie zvažuje  v budúcnosti. Aj takéto zistenie prináša správa, ktorú vydal program Jem pre Zem, ktorý presadzuje udržateľné spôsoby stravovania a robí ich dostupnejšími.

Dáta, ktoré aktuálne zverejnila organizácia Jem pre Zem ukazujú, že počet ľudí, ktorí na Slovensku znižujú konzumáciu živočíšnych produktov za posledné tri roky neustále rástol. Takmer polovica slovenských domácností si za rok 2020 kúpila tradičné sójové produkty ako tofu a tempeh. Dve z piatich domácností si za toto obdobie kúpili rastlinné alternatívy mlieka a jogurtov, mäsových produktov či syrov.

Ochutnajte tradičné rastlinné pochúťky

Alternatív je celý rad, medzi najobľúbenejšie patria potraviny vyrobené zo sóje či obilnín, ktoré svojim vysokým obsahom bielkovín a chuťou dokážu nahradiť mäso. Keď viete, ako na ne, dokážete vytvoriť skvelé a predovšetkým ľahko stráviteľné menu.

Sójové mäso

Sójové mäso je najznámejšou a zároveň aj najstaršou rastlinnou alternatívou mäsa. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a málo tuku. V supermarketoch ho nájdete v rôznych variantoch – kocky, rezance, plátky, granulát...
Vďaka svojej mäsovej textúre a chuti dokáže nahradiť mäso takmer v každom recepte. Použiť ho môžete namiesto mäsa aj v receptoch ako segedínsky guláš, maďarský guláš, plnená paprika, bolonská omáčka na špagety či fašírky. Pripravuje sa rýchlo a jednoducho, a jeho cena Vás poteší. Pre lepšiu chuť sa odporúča dobre ochutiť vodu, v ktorej sa varí. Určite nesmie chýbať soľ, čierne korenie, sójová omáčka, ideálne aj silný zeleninový vývar. Z výživového hľadiska však sójové mäso už dnes nahrádzajú iné, modernejšie druhy mäsových alternatív.

Tofu

Aj pri tofu zohráva dôležitú úlohu sója. Pochádza z Číny, kde sa vyrábalo už 200 rokov pred našim letopočtom. Vzniká zrážaním sójového mlieka, ktoré sa získava z uvarených sójových bôbov. Obsahuje kvalitné bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, minerálne látky ako vápnik, železo a horčík. Tofu je typické pre ázijskú kuchyňu. Jeho výhodou je jeho nasiakavosť, čím preberá chuť ostatných prísad v jedle. Je vhodné nielen do slaných ale aj sladkých pokrmov. Obľúbené je aj v údenom variante. Tofu je dnes nepopierateľne najznámejším a najobľúbenejším sójovým produktom na svete.

Tempeh

Aj tretí rastlinný produkt sa vyrába zo sóje a vyniká vysokým obsahom bielkovín. Má však inú konzistenciu ako tofu a orieškovú chuť. Základom sú fermentované sójové bôby, ktoré sú prerastené ušľachtilou plesňou. Jeho chuť a drobivá mäkká textúra pripomína v receptoch kúsky uvareného mäsa. Okrem spomínanej bohatej chuti, textúry a kuchynského využitia z neho fermentácia vytvára najzdravší sójový produkt. Je výborný napríklad aj v segedíne, obľúbený je ako náhrada mäsa restovaný v panvici so zeleninou a hubami. Za surového stavu je využiteľný ako ingrediencia do šalátov, rovnako ako tuhé tofu. Keďže sa skladá z pospájaných sójových bôbov, dá sa rozdrobiť a použiť ako mleté mäso do plnenej papriky, kapusty, fašírok alebo do omáčky na špagety.   

Seitan

Je výtvorom budhistických mníchov, a podobne ako aj iné mäsové alternatívy pochádza z Ázie. Pôvodne mal pripomínať chuť a textúru hydinového mäsa. Túto úlohu zvláda dodnes, no podľa charakteru receptu ľahko a plnohodnotne nahradí aj hovädzie. Má jemnú a vláknitú textúru, ktorá pripomína pomaly pripravované varené mäso. Vyrába sa vyplavením škrobu z pšeničnej múky tak, že sa opakovane preplachuje väčším množstvom vody. Výsledkom tohto procesu je hmota, ktorú možno spracovávať rôznymi spôsobmi.

 

Sójové výrobky majú z hľadiska výživy najvyšší prínos ak sú fermentované, ako napríklad tempeh. Nefermentované sójové výrobky sú pre organizmus ťažšie stráviteľné.

Tak čo, pridáte sa k tým, ktorý aspoň jednu porciu mäsa za týždeň nahradia rastlinnou alternatívou?

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh