Hokkaido tekvica
Jesenné obdobie definujú okrem padajúceho lístia, a čoraz zubatejšieho slniečka, aj tekvice. Donedávna nepoznaná, no stále častejšie vyhľadávaná, je tekvica hokkaido. Tento druh tekvice pochádza z krajiny vychádzajúceho Slnka – Japonska, kde ju tamojší obyvatelia v minulosti pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido.
Výnimočné zloženie
Tekvica hokkaido vás príjemne prekvapí svojim jednoduchým spracovaním, vláčnou maslovo--orieškovou chuťou, ale aj priaznivými účinkami na vaše zdravie. Okrem vody (90%) má tekvica hokkaido vysoký podiel vitamínov a minerálov. Telu poskytuje vitamíny A, B, C, E a K, draslík, horčík, zinok či železo. Z ďalších telu prospešných látok v nej nájdete omega 3 a 6 mastné kyseliny, kyselinu listovú a tiež vysoký podiel vlákniny. Toto zloženie pozitívne vplýva najmä na obranyschopnosť organizmu, ktorá je v jesennom období oslabená. Hokkaido má tiež priaznivý vplyv na celý kardiovaskulárny a tráviaci systém tela človeka. Napomáha aj pri liečbe ochorenia obličiek alebo pri prevencii ochorení močových ciest. Okrem toho telo prirodzene detoxikuje, a preto je využívaná aj pri tvorbe zdravších jedálničkov.
Hokkaido v kuchyni
Na rozdiel od ostatných tekvíc, s ktorými sa v kuchyni často potrápite, má tekvica hokkaido jednu veľkú výhodu. Ide totiž o jediný druh tekvice, ktorá sa nemusí šúpať, stačí, ak ju dôkladne umyjete. Tvrdá šupa zmäkne varením či pečením rovnako ako zvyšok tekvice. Konzistencia je aj napriek vysokému podielu vody maslová a v jedle zároveň príjemne šťavnatá.
Azda najznámejším spracovaním tohto druhu tekvice je krémová hokkaido polievka, ktorá telo príjemne zahreje. Druhov tohto tekvicového krému je mnoho, pripravovať sa môže so zázvorom, jablkom alebo dokonca kokosovým mliekom. Na polievku môžete použiť aj tekvicové semienka, ktoré dodajú skvelú chuť zeleninovému vývaru. Okrem polievky je hokkaido tekvica vhodná aj na pečenie. Stačí keď ju okoreníte, upečiete a podávate ako prílohu.
Ako hokkaido nakupovať?
Tekvica hokkaido vás svojim veselým oranžovým vzhľadom upúta takmer okamžite. V tomto období ju nájdete na našich pultoch oddelenia zeleniny a ovocia. Správne zrelú tekvicu rozoznáte podľa obschýnajúcej stopky. Sezóna práve vrcholí, nepremeškajte príležitosť ochutnať ju, veď receptov nájdete naozaj veľa. Stačí si len vybrať ten svoj
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac