Jesenné obdobie definujú okrem padajúceho lístia, a čoraz zubatejšieho slniečka, aj tekvice. Donedávna nepoznaná, no stále častejšie vyhľadávaná, je tekvica hokkaido. Tento druh tekvice pochádza z krajiny vychádzajúceho Slnka – Japonska, kde ju tamojší obyvatelia v minulosti pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido.

Výnimočné zloženie

Tekvica hokkaido vás príjemne prekvapí svojim jednoduchým spracovaním, vláčnou maslovo--orieškovou chuťou, ale aj  priaznivými účinkami na vaše zdravie. Okrem vody (90%) má tekvica hokkaido vysoký podiel vitamínov a minerálov. Telu poskytuje vitamíny A, B, C, E a K, draslík, horčík, zinok či železo. Z ďalších telu prospešných látok v nej nájdete omega 3 a 6 mastné kyseliny, kyselinu listovú a tiež vysoký podiel vlákniny.  Toto zloženie pozitívne vplýva najmä na obranyschopnosť organizmu, ktorá je v jesennom období oslabená. Hokkaido má tiež priaznivý vplyv na celý kardiovaskulárny a tráviaci systém tela človeka. Napomáha aj pri liečbe ochorenia obličiek alebo pri prevencii ochorení močových ciest. Okrem toho telo prirodzene detoxikuje, a preto je využívaná aj pri tvorbe zdravších jedálničkov.

Hokkaido v kuchyni

Na rozdiel od ostatných tekvíc, s ktorými sa v kuchyni často potrápite, má tekvica hokkaido jednu veľkú výhodu. Ide totiž o jediný druh tekvice, ktorá sa nemusí šúpať, stačí, ak ju dôkladne umyjete. Tvrdá šupa zmäkne varením či pečením rovnako ako zvyšok tekvice. Konzistencia je aj napriek vysokému podielu vody maslová a v jedle zároveň príjemne šťavnatá.

Azda najznámejším spracovaním tohto druhu tekvice je krémová hokkaido polievka, ktorá telo príjemne zahreje. Druhov tohto tekvicového krému je mnoho, pripravovať sa môže so zázvorom, jablkom alebo dokonca kokosovým mliekom. Na polievku môžete použiť aj tekvicové semienka, ktoré dodajú skvelú chuť zeleninovému vývaru. Okrem polievky je hokkaido tekvica vhodná aj na pečenie. Stačí keď ju okoreníte, upečiete a podávate ako prílohu.  

Ako hokkaido nakupovať?

Tekvica hokkaido vás svojim veselým oranžovým vzhľadom upúta takmer okamžite. V tomto období ju nájdete na našich pultoch oddelenia zeleniny a ovocia. Správne zrelú tekvicu rozoznáte podľa obschýnajúcej stopky. Sezóna práve vrcholí, nepremeškajte príležitosť ochutnať ju, veď receptov nájdete naozaj veľa. Stačí si len vybrať ten svoj

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh