Surový plod tejto rastliny, pestovanej najmä v Stredomorí, patrí v našich končinách stále medzi exotickejšie druhy zeleniny. Fenikel poznáme skôr ako koreninu používanú pri príprave detského čaju, no za príjemnou chuťou sladkého drievka sa vnútri skrýva oveľa viac.

Fenikel – prírodný zázrak

Starovekí Rimania konzumovali fenikel pred veľkolepými svadbami, aby tak predišli tráviacim ťažkostiam. Príčinou sú látky, ktoré fenikel obsahuje. Tie dokážu uvoľniť hladké svalstvo v tráviacom trakte, pomáhajú pri kŕčoch v žalúdku či čriev a zlepšujú tiež vylučovanie plynov z tela. Čaj zo sušeného fenikla pomáha zvyšovať produkciu materského mlieka. Silný odvar dokonca dokáže bojovať proti bolesti hrdla. Nakoľko pôsobí mierne močopudne, čím telo odvodňuje, má priaznivý vplyv na obličky a pečeň. Vývar zo semien fenikla je možné použiť aj namiesto ústnej vody, pomáha totiž pri zlepšení stavu ďasien a osviežení dychu. S týmto zámerom žuvali celé semená feniklu už naši predkovia.

V období chorôb organizmu fenikel pomôže aj ako účinný posilňovač imunity. Vďaka obsahu flavonoidov a vitamínu C chráni telo pred voľnými radikálmi, ktoré stoja za zvýšeným rizikom zápalov.

Ďalší priaznivý vplyv feniklu poteší pravdepodobne najmä dámy, ktoré by radi oddialili svoje starnutie. Známym faktom totiž je, že fenikel pomáha znižovať známky starnutia. V prípade, že si zakúpite krém, v ktorom je hlavnou zložkou práve fenikel, je vysoko pravdepodobné, že z vašej tváre zmiznú jemné vrásky a linky.

Ako využiť čerstvý fenikel?

Ak si u nás budete fenikel kupovať, je dobré vyberať si svetlejšie buľvy bez známok poškodenia. Pred samotnou prípravou buľvu poriadne očistite, odrežte vrchnú dvojicu listov spolu so zelenými stonkami, ako aj vnútornú tvrdú časť. Fenikel môžete konzumovať aj surový, nakrájaný na tenké plátky v čerstvých šalátoch. Jeho krehkosti a šťavnatej chuti môže konkurovať len máloktorá zelenina. Na šalát si vyberajte menšie buľvy, ktoré sú sladšie a jemnejšie.

Po tepelnej úprave je fenikel chutnou a zdravou prílohou, použiť ho môžete aj ako zeleninu pod mäso, pri príprave talianskeho rizota či v kombinácii s cestovinami, pohánkou alebo kuskusom. Využiť ho však môžete aj pri príprave slaného koláča s červenou repou, ktorý dochutíte čerstvým kôprom. Nebojte sa, fenikel môžete konzumovať od buľvy až po semienka. Ak by ste nevedeli, čo robiť s čerstvou vňaťou, využiť ju môžete na ozdobu pripravených jedál.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh