Čo pripraviť deťom na desiatu?

Večná otázka, ktorú si počas školského roka kladú rodičia školákov každý deň. Desiata by mala byť predovšetkým vyvážená a zdravá, aby dieťaťu dodala všetky potrebné živiny, bola pestrá, aby sa dieťaťu páčila a zakaždým iná, aby sa deti neprejedli. Znie to ako celá veda. Ale nemusí to tak byť. Preto Vám prinášame zopár rád a tipov, ako pripraviť desiatový box, aby Váš potomok nad jeho obsahom neohrnul nos, ale práve naopak, doniesol ho domov prázdny.

Podľa Úradu verejného zdravotníctva by mala desiata tvoriť asi 15% z denného príjmu energie. Je preto dôležitou súčasťou stravovacieho režimu dieťaťa. Detskému organizmu dopĺňa energiu a podporuje jeho pozornosť, čím priaznivo vplýva na učenie.

Základom správnej desiatej by malo byť celozrnné pečivo, ktoré okrem iných zložiek obsahuje aj vlákninu nevyhnutnú pre dobré trávenie. Desiata by mala byť doplnená zeleninou a ideálne čerstvým ovocím. Dôležitou zložkou desiatej by mali byť aj bielkoviny, ktoré sú v dostatočnej miere zastúpené v tvarohu, jogurtoch, vajíčkach či v syre, alebo v šunke. Ak chceme deťom pribaliť aj sladkosť, tak najlepšie sú domáce koláče, sušené ovocie alebo tyčinky s vyšším obsahom kakaa.

Dôležité je nezabudnúť na pitný režim dieťaťa, ktoré by denne malo prijať 1,5 – 2 litre tekutín. Najlepšie je pitný režim zabezpečiť čistou vodou alebo nesladeným čajom. Doplniť sa môže ešte ovocnými šťavami alebo jogurtovým nápojom. Nevhodné sú sladené a energetické nápoje, ktoré detskému organizmu viac uškodia, ako prospejú.

Farebný desiatový box vyhráva

Odborníci radia, aby sa deti priamo podieľali na príprave jedla. Vytvárajú si tak rituál, pri ktorom môžu o jedle a potravinách rozprávať, hovoriť, čo im chutí, čo zas nie a vytvárať si k jedlu vzťah.

Podstatnú úlohu pri jedle zohráva aj jeho vzhľad a obzvlášť to platí u detí, ktoré milujú farby a zaujímavé tvary. Desiata zabalená v peknom boxe bude pre dieťa určite zaujímavejšia ako chlieb v mikroténovom vrecku. Farby by tak nemali chýbať ani pri samotnom jedle. Namiesto zelenej papriky skúste dieťaťu nakrájať zopár prúžkov oranžovej, žltej či červenej papriky. Overeným trikom je aj krájanie zeleniny na malé kúsky. Deti tak zjedia viac.

Tipy na zdravé a zaujímavé desiate

  1. Pripravujte spolu s deťmi rôzne nátierky. Obľúbené sú tvarohové, vajíčkové, syrové, tuniakové... Každý deň iná chutná nátierka. Ak sa dieťa bude podieľať na jej výrobe, určite mu bude v škole chutiť ešte viac.
  2. Dôležité je kvalitné pečivo, napríklad celozrnné alebo kváskový chlieb. Vyhnúť sa treba pečivám s dlhou životnosťou a sladkým baleným croissantom.
  3. Alternatívou chleba môžu byť pita chleby alebo wrapy. Dôležité je pečivo obmieňať.
  4. Chutnou obmenou pečiva môžu byť cestovinové šaláty. Ich príprava je rýchla, stačí ak cestoviny zmiešate s jogurtom, so zeleninou a ochutíte bylinkami. Chutná desiata je na svete.
  5. Desiata nemusí byť len slaná. Sladkú desiatu môže tvoriť jogurt či tvaroh s ovocím, vločkami a granolou, poprípade dosladený medom či džemom.
  6. Ovocie deťom najviac chutí nakrájané na malé kúsky, resp. môžete vyskúšať aj ovocný špíz.
  7. Namiesto klasických sladkostí môžete deťom upiecť chutné a rýchle muffiny. Medzi obľúbené patria kombinácie čokoláda s banánom alebo jablká so škoricou.
  8. Každý deň je vhodné deťom dopriať hrsť orechov, ktoré podporujú mozgovú činnosť.

Aj tu platí overené pravidlo, že deti chcú žiť tak, ako žijú ich rodičia. Preto si skúste desiatu pripravovať do práce aj Vy. Pôjdete deťom príkladom a spoločná príprava desiat môže byť pre Vás v rodine nie len povinnosťou, ale aj zábavou a dobre stráveným spoločným časom.

Keď mama nestíha

Žijeme v reálnom svete a vychystať deti do školy môže byť ťažšie, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad. Toto vie asi každá mama. Či sa už rozhodnete hrať s nápaditou desiatou, alebo deťom niekedy pribalíte len dobroty z obchodu, snažte sa vždy siahnuť po celozrnných výrobkoch s nižším obsahom cukru a konzervačných látok. Nezabudnite to však doplniť ovocím alebo zeleninou. Zdravie detí je predsa prvoradé.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh