Čerstvé šťavy

Začínať každé ráno deň s pečivom v ruke asi nie je dvakrát zdravé. Pokúsili ste sa už o zmenu? Keďže denne by sme mali skonzumovať aspoň päť kúskov ovocia a zeleniny a nie vždy je na to možnosť, vyskúšajte na raňajky ovocné alebo zeleninové šťavy. Obsahujú veľké množstvo vitamínov, zasýtia a navyše sa z nich aj zasýtite

Výroba mixovaných ovocných a zeleninových štiav je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý. Smoothies, ako sa tento nápoj nazýva je rozmixované ovocie či zelenina. Na jeho prípravu vám stačí aj ponorný mixér. Rozmixovať s jeho pomocou mäkké ovocie alebo listovou zeleninu nie je problém. Na väčšinu zeleninových štiav však budete potrebovať odšťavovač.

Smoothie si môžete urobiť ráno a piť ho po celý deň. Ak si urobíte nápoj z pomaranča, jablka a dvoch veľkých mrkiev, budete mať navyše splnené hneď tri z piatich denných dávok ovocia.

Ovocie a zelenina je plná najrôznejších vitamínov a minerálov. Napríklad vitamín C nájdete v pomarančoch, mrkve, čerešniach, ríbezliach, v hrozne ale aj v kapuste. Na vitamín A je zas bohatý grapefruit alebo petržlen. Niekedy neobľúbená cvikla pomáha posilňovať vlasy a špenát pôsobí proti kŕčom. Ak držíte diétu, pamätajte ale na to, že v niektorom ovocí sa nachádza viac energie a teda cukru. Štíhlu líniu vám môže skomplikovať prezretý banán alebo exotické mango.

Rozmixovať môžete takmer akékoľvek ovocie alebo zeleninu. Rovnako ako pri varení ale platí, že by ste sa mali držať ročného obdobia. V lete používajte vždy dostatočné zrelé ovocie, jeseň a zima sú zas vhodné na rôzne zeleninové dobroty. Kedy kupovať konkrétne druhy ovocia a zeleniny? Jar patrí jahodám, skladovaným jablkám a hruškám. V lete si kupujte melón (červený, žltý, zelený), broskyne, nektarinky, čerešne a višne, ostružiny, maliny, ríbezle, marhule či egreše. V jeseni zamerajte pozornosť na jablká, hrušky, slivky, dule, grepy, pomaranče, pomelo, citróny, limety, hrozno. V zime môžete pridať sušené figy, datle, kokos, citrusové plody aj kivi. Celoročne sa odporúča konzumovať tropické ovocie, napr. ananás, mango, citróny a limetky.

Ak obľubujete zeleninu, na jar je vhodná reďkovka, stonkový zeler, kaleráb, brokolica, baby špenát, žerucha aj polníček. V lete sú výborné paradajky, žihľava, uhorky, hrášok, na jeseň a v zime zas koreňová zelenina, cvikla, pekinská kapusta, červená a biela hlávková kapusta, ale aj čakanka či paprika.

A čo je vhodné pridávať do ovocných či zeleninových štiav? Napríklad rôzne semienka – tekvicové, chia, konopné, ľanové, sezamové, slnečnicové. Používať môžete aj mak. Výborne chutia v kombinácii so šťavami rôzne orechy, napr. vlašské, lieskové, para, mandle, kešu, arašidy, makadamové a pekanové orechy. Samozrejme, že môžete pridať aj superpotraviny ako je goji, echinacea, acai, zelený jačmeň a chlorella.

Každého zaujíma koľko šťavy vlastne môže denne vypiť. Malo by jej byť toľko, koľko môžete vypiť bez prinútenia. Najmenej by to však malo byť pol litra. Na začiatku sa odporúča začať s pitím 2 dl šťavy a postupne zvyšovať dávku, kým si žalúdok na tento druh osvieženia nezvykne. V zásade by sme nemali kombinovať ovocie so zeleninou. Výnimkou je mrkva či jablko, ktoré môžeme použiť na dochutenie inak chuťovo neatraktívnych štiav. Nezriedené šťavy najmä z citrusového ovocia obsahujú vysoký podiel kyselín. Preto sa odporúča tieto šťavy riediť s vodou. Kto má citlivý žalúdok môže konzumovať šťavy chudobné na kyseliny, napríklad hruškovú, broskyňovú, či marhuľovú a uprednostniť najmä zeleninové šťavy.

Pri príprave štiav si dávajte pozor hlavne na to, aby ste ich pili čerstvé, pretože obsahujú veľké množstvo vitamínom a minerálov. Dbajte na hygienu všetkých surovín ale aj nádob, v ktorých si smoothie pripravujete. Šťavy sú skvelou odľahčovacou kúrou. Nepite ich však dlhodobo. Nezabúdajte, že ovocie so zeleninou by sa nemalo kombinovať. Výnimkou je iba mrkva s jablkom.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh