Ako pripraviť domáci hummus?

Niektorí ho už poznáte, pre iných je hummus možno novinkou, ktorá ozvláštni jedálniček. Základom hummusu je cícer, prezývaný tiež rímsky hrach. Ide o najľahšie stráviteľnú strukovinu, ktorá zároveň nenafukuje, čo sú nesporne jej dve najväčšie výhody. Táto strukovina je veľmi bohatá na vlákniny, obsahuje veľa železa a ďalšou z výhod je to, že varením nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek. Poriadnou porciou hummusu tak doprajete telu nielen bielkoviny, ale aj zdravé tuky a v neposlednom rade vlákninu. Sila tejto pochúťky spočíva aj v zlepšení trávenia, činnosti srdca a dlhej dobe nasýtenia.

Ak si chcete pripraviť domáci hummus, základom sú kvalitné suroviny. Cícer si môžete vopred uvariť, nezabudnite však na jeho namáčanie. Variť ho odporúčame približne dve hodiny na miernom plameni pod pokrievkou. Inou možnosťou je kúpiť si ho rovno konzervovaný, čím sa však môžete ochudobniť o vitamíny a vzácne živiny.

Ďalšou ingredienciou, ktorú by ste nemali vynechať je tahini pasta, ktorú si viete pripraviť aj doma. Jednoduchý postup prípravy spočíva v opečení sezamových semienok, ktoré necháte vychladnúť. Následne semienka rozmixujete v mixéri a do tejto kaše prilejete olivový olej. Zmes vymiešajte, prípadne vymixujte dohladka a tahini pastu máte hotovú.

Základný hummus tvorí cícer, domáca tahini pasta, olivový olej, cesnak, trocha vody s citrónovou šťavou, soľ a korenie. Ochucujte ho po troške, aby ste dosiahli vami požadovanú chuť. Všetky suroviny vymixujete na rovnorodú masu, pri podávaní zdobte kvapkami olivového oleja a celými zrnami vareného cíceru. Ak sa však rozhodnete experimentovať, vedzte, že hummus môžete ochutiť hocičím podľa vlastnej fantázie. Najobľúbenejšie kombinácie sú hummus s karí korením alebo červenou repou.

Veríme, že si túto orientálnu zdravú pochúťku zamilujete rovnako ako my. Konzumovať ho môžete buď ako nátierku alebo si doň niečo namáčať na spôsob dipu. Namáčať môžete pečivo, pásiky zeleniny či pita chlieb. Tak šup na nákup, aby ste si mohli svoj vlastný hummus čo najskôr vychutnať!

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh