Ako na správne skladovanie potravín v chladničke?
Prídete z nákupu, obsah tašiek narýchlo uložíte do chladničky a utekáte sa venovať iným činnostiam. V tejto situácii sa spozná väčšina z nás. Tento postup však nie je úplne rozumný a pri ukladaní nákupu do chladničky by sme mali mať systém, ktorý nám napríklad zabráni plytvaniu jedlom. Koľkokrát sa Vám už stalo, že ste po týždni našli zabudnuté jedlo v chladničke. Ak by ste ho však uložili správne, mali by ste ho na očiach a v chladničke by Vám mohlo vydržať dlhší čas.
Na začiatku je však dobré povedať, ktoré potraviny do chladničky vôbec nepatria. Sú to jablká, banány, paradajky, uhorky, cesnak, cibuľa či zemiaky. Vplyvom nízkej teploty tieto potraviny môžu stratiť svoju farbu, chuť a vitamíny, prípade rýchlejšie vysychajú.
Základom správneho chladenia je fakt, že v rôznych častiach chladničky je iná teplota, preto je potrebné potraviny uložiť na vhodné miesto.
Horná časť (8 °C)
Horná časť chladničky s teplotou 8°C je určená pre uskladnenie hotových jedál a otvorených balení, u ktorých sa predpokladá, že ich v chladničke neplánujete uskladňovať dlhodobo, iba na najbližšie dni.
Stredná časť (3 až 5 °C)
Do strednej časti s teplotou 3 - 5°C patria mlieko, mliečne, syrové výrobky a trvanlivejšie mäsové pokrmy (salámy, sekaná), pri ktorých rátate, že vám v dobrom stave vydržia minimálne do dátumu ich trvanlivosti.
Spodná časť (0 až 2 °C) „nulová zóna“
Časť chladničky nad boxami je najchladnejším miestom chladničky (2°C) a preto je určená pre skladovanie rýb, mäsa a mäsových produktov a tiež potravín, ktoré skladujete v chladničke dlhodobo.
Dolné zásuvky (3 °C)
Zásuvky sú určené na skladovanie ovocia a zeleniny. Pozor však, paradajky, uhorky, nezrelé ovocie, exotické ovocie ako napríklad mango či avokádo do chladničky nepatria.
Pred uskladnením zeleniny v chladničke je dobré odstrániť listy. Ak sa rozhodneme ovocie a zeleninu pred uskladnením umyť, je potrebné ju poriadne usušiť a až potom vložiť do chladu.
Police vo dverách (5 až 8 °C)
Dvere nás často lákajú na odkladanie všetkého, čo nemáme kam inam dať. Dvere sú však ideálnym miestom pre skladovanie masla, vajec a syru vo vrchnej časti, nápojov a plechoviek v spodnej časti. Patria sem rovnako otvorené fľašky napríklad kečupu alebo horčice.
Ďalšie užitočné tipy:
- Chladničku netreba nechávať otvorenú dlhší čas, najmä v lete.
- Neprepĺňame chladničku. Medzi potravinami by mal byť priestor, ktorý dovolí chladnému vzduchu prúdiť a udržať potraviny dlhšie čerstvé.
- Správne nastavená teplota zabraňuje rastu mikroorganizmov.
- Neplytvajme potravinami. Skúsme sa držať hesla: „prvý dnu = prvý von“. Staršie potraviny držíme vpredu, nové vzadu.
- Chladničku pravidelne čistíme.
- Pachy v chladničke dokáže pohltiť miska s kávou.
Akú dobu vydržia jednotlivé potraviny?
Nasledujúci prehľad Vám napovie, ako dlho potraviny zostávajú čerstvé.
2 dni: surové mäso, šunka, údeniny
3 dni: ovocie, mäkké syry, párky, steaky
4 dni: tepelne upravené ryby
5 dní: mlieko
7 dní: tvrdé syry, tvrdšie druhy ovocia
20 dní: hroznové víno, šalát
Prečítajte si aj
Z čoho si vieme namlieť múku doma?
Domáce pečenie je stále populárnejšie a s ním rastie aj záujem o kvalitné a čerstvé ingrediencie. Jednou z týchto ingrediencií je aj
...viac
Zdravé alternatívy do Mikulášskych čižmičiek
Mikulášske balíčky sú neoddeliteľnou súčasťou adventného obdobia. No čo ak by si vaše ratolesti tento rok v detských čižmách našli
...viac
Poznáme víťaza hlavnej ceny jesennej súťaže s FRESH kartou!
Ďalší, šťastný výherca hlavnej ceny si už teraz môže užívať jazdu v novom motorovom vozidle. Odovzdali sme kľúče od krásneho Citroenu C4
...viac
Potraviny, ktoré nás zahrejú zvnútra
Chcete sa cítiť príjemne teplo aj v tých najchladnejších dňoch? Okrem toho, že sa oblečieme, je dôležité dopriať telu aj správnu výživu,
...viac