5 potravín, ktoré vás ochránia pred nachladnutím

Jesenné obdobie prináša často premenlivé počasie a s ním spojené väčšie riziko možného nachladnutia. Telo sa na zimu pripravuje samo, vieme mu však pomôcť aj my. Existuje mnoho potravín, ktoré nám boj so zákernými bacilmi a vírusmi dokážu uľahčiť. Ak si chcete zachovať silnú imunitu a odolnosť voči chorobám, odporúčame zaradiť ich do vášho jedálnička.

Med

Sladidlo pôvodom z včelieho úľa je známym antibakteriálnym pomocníkom v prevencii proti nachladnutiu,  pri vznikajúcom ochorení alebo dráždivom kašli. Už „praotec medicíny“, Hippokrates, liečil svojich pacientov práve medom. S množstvom antioxidantov a látkami, ktoré obsahuje, má, podobne ako cesnak, antibiotické účinky. Pri prevencii sa odporúča požívať tri dni po sebe, trikrát denne, lyžička vlažného medu spolu so štvrtinou lyžičky škorice.

Zázvor

Takisto zázvor je považovaný za univerzálny liek už po celé stáročia. Zložením bohatý na množstvo vitamínov, antioxidantov a éterických olejov hravo zdoláva virózy, chrípky alebo nachladnutia. Nenáročnou formou jeho konzumácie je zázvorový čaj, ktorý je najlepšie pripravovať z čerstvo nastrúhaného koreňa. Pozor si však dajte na odporúčanú dennú dávku, ktorá predstavuje cca 4 gramy zázvoru na dospelého jedinca.

Cesnak

Cesnak obsahuje dve základné zložky – alicín a alinázu. V jeho vnútri nájdete aj veľké množstvo minerálov, prírodných cukrov, vďaka ktorým má skutočne silnú liečivú moc.             Po konzumácii pracuje v tele tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek v boji proti infekciám. Varený cesnak však svoju silu stráca, konzumovať by ste ho mali v surovom stave.

Bylinné čaje

Liečivým darom z prírody sú aj bylinné čaje, ktoré v chladnom počasí príjemne zahrejú celé telo. Medzi najznámejšie byliny, ktoré vám istotne pomôžu svojou čarovnou silou patrí šalvia, lipa, šípky, medovka alebo repík lekársky. V tomto období je dobrou voľbou aj čerstvá mäta, ktorú si môžete nasušiť na zimu do zásoby.

Slepačia polievka

Poctivý domáci vývar je tiež jedným z vysoko účinných prostriedkov proti chorobe.               Pri jeho príprave je dobré použiť veľké množstvo čerstvej zeleniny a byliniek. Tanierom horúceho vývaru dostanete do tela veľkú porciu vitamínov, minerálov a ďalších dôležitých živín.

Veríme, že vás choroby nielen v tomto, ale aj zimnom období obídu. Ak máte na boj proti chorobám vlastné osvedčené recepty, podeľte sa s nimi do komentára.

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh