5 faktov, ktoré ste o vajciach nevedeli

Ak by ste mali mať doma len niekoľko základných potravín, predpokladáme, že vajíčka by medzi nimi nechýbali. Okrem toho, že sú výborné na raňajky či večeru, predstavujú častokrát nevyhnutnú súčasť koláčov, cesta, omáčok či rôznych iných pokrmov. Stretávame sa s nimi teda dennodenne a predsa sa nájdu informácie, o ktorých sme s najväčšou pravdepodobnosťou nepočuli. Ktoré to sú?

 

1.Vajíčka sú jednou z najhodnotnejších živočíšnych potravín s veľmi priaznivými výživovými hodnotami. Jedno vajíčko má približne 6 gramov bielkovín, pričom obsah kalórii je výrazne nižší (70-80kcal). Okrem toho obsahuje rad vitamínov, minerálov a ďalších cenných živín. Vo fitness svete je bežnou praxou konzumácia výlučne vaječných bielkov. Tie totiž obsahujú len približne 20 kcal a oproti žĺtku majú aj viac bielkovín. Zo 6 g bielkovín nachádzajúcich sa v celom vajíčku sú 4 g iba v bielku, ktoré navyše neobsahuje prakticky žiadny tuk. V žĺtku sa však koncentruje väčšina cenných látok, čo je dôvodom nevynechávať ho, ak chcete z vajíčka vyťažiť niečo pre svoje zdravie. Nachádza sa tam vitamín D, vitamíny skupiny B vrátane biotínu, ako aj vitamín A a E. Z minerálov je to vápnik, zinok, železo, selén a draslík.

 

2. Klietkový chov u nás definitívne skončí už o pár rokov. Zákaz klietkového chovu je čoraz diskutovanejšou témou, nielen na Slovensku, ale aj vo svete. V tejto oblasti je pred nami už niekoľko európskych krajín. Klietkové  chovy nosníc zakázali alebo tento rok zakážu v Rakúsku, Nemecku, Holandsku a Belgicku.

Voľný chov alebo eko chov je síce náročnejší na údržbu a ekonomické výdavky, výsledkom sú však vajcia, ktoré sa od tých klietkových nelíšia len spôsobom chovu sliepok, ale aj s kvalitou ich krmiva. Vo voľnom chove konzumujú sliepky prirodzenú stravu, vďaka čomu sú ich vajcia výživovo hodnotnejšie a spravidla aj chutnejšie. Nemalou motiváciou k ich kúpe je samozrejme aj etická stránka veci.

 

3. Jedna sliepka znesie v závislosti od plemena približne 250-300 vajec ročne a na to, aby zniesla jedno vajíčko potrebuje jeden celý deň, teda 24 hodín.

 

4. Určite ste už počuli o tom, ako niekto konzumoval surové vajce. Tento zvyk však neprináša veľký úžitok, pri jedení surových vajec totiž telo využije iba asi polovicu bielkovín, ktoré vajce obsahuje. Najlepšie je ich preto konzumovať tepelne upravené, z ktorých dokážeme spracovať približne 91% bielkovín.

 

5. Ďalšou zaujímavosťou je, že bielkoviny obsiahnuté vo vajciach majú presnú zmes všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré sú potrebné na budovanie tkanív človeka. Márne by sme hľadali potravinu, ktorá je v obsahu esenciálnych aminokyselín komplexnejšia, lepšie je na tom oproti vajíčkam už len materské mlieko.

 

Vajíčka patria k obľúbeným živočíšnym produktov aj vďaka ich rôznorodým variáciám, ktoré si z nich môžeme pripraviť. V našej ponuke nájdete nielen podstieľkové, ale aj vajcia z voľného výbehu či dokonca vajíčka v bio kvalite. Je preto len na vás, ktoré si pri vašom najbližšom nákupe vyberiete ako aj to, akým spôsobom si ich pripravíte. J

Prečítajte si aj

Jar v znamení byliniek
Jar je obdobím obnovy a prebúdzania sa prírody a zároveň časom, kedy sa v záhradách a na poliach začínajú objavovať prvé ...viac

Ako prežiť veľkonočné sviatky zdravšie?
Blížia sa veľkonočné sviatky a s nimi spojené nadmerné konzumovanie nezdravých jedál. Ako si užiť stolovanie s rodinou a blízkymi bez výčitiek a ...viac

FRESH PLUS končí s papierovými cenovkami
Do konca roka 2023 plánuje naša sieť supermarketov FRESH Plus nainštalovať digitálne cenovky vo všetkých svojich predajniach. Okrem toho, že ušetríme ...viac

Čím sa BIO potraviny odlišujú od bežných potravín?
Čo znamená BIO? Každá takto označená surovina je produktom ekologického poľnohospodárstva. Pri tejto výrobe sa minimalizuje negatívny dopad na ...viac

Vyhľadať predajňu Fresh