Šalát z pečenej zeleniny s domácou majonézou

Náročnosť prípravy: Ľahké
Čas: 90 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie

  • Ingrediencie na majonézu:
  • 3 vajcia
  • 150 ml oleja
  • dijonská horčica
  • jablčný ocot
  • soľ
  • čierne korenie
  • cesnak
  • Ingrediencie na šalát:
  • zemiaky
  • mrkva
  • kyslé uhorky
  • petržlen
  • cukrový hrášok
  • cibuľa

Postup

MAJONÉZA

2 vajcia a jedno žĺtko (izbovej teploty) rozmixujeme spolu s cca 150ml oleja. Na zahustenie pridávajte po olej po troške. 

Pridáme dijonskú horčicu, pečený cesnak, jablčný ocot, soľ a čierne korenie. Všetko spolu premiešame a majonéza je hotová.

ŠALÁT

V rúre na 200 stupňov za cca hodinku upečieme mrkvu so zemiakmi v šupke. 

Ak sú zemiaky mäkké vyberieme zeleninu a nakrájame. Šupky sa nezbavujte, v šaláte chutí naozaj výborne. Otestovali sme to už minulý rok, keď sme zemiaky šúpali a šalát naozaj nebol taký dobrý.

Dokrájame červenú cibuľu, kyslé uhorky, petržlen a opäť všetko pridáme do misy. 

Vo vriacej vode oblanšírujeme cukrový hrášok, nakrájame a pridáme do šalátu.

Blanšírovanie  spočívajúca v krátkom varení surovín vo vode slanej ako more a ich následnom prudkom ochladení. Zelenina si tak uchová podstatnú časť vitamínov a slaná voda zvýrazní jej chuť a farbu.

Všetky ingrediencie zalejeme domácou majonézou a šťavou z kyslých uhoriek. Všetko spolu ručne premiešame. Pýtate sa prečo rukami? Nakoľko sú všetky suroviny dosť jemné, rukami šalát s citom premiešate kým s lyžicou by ste väčšinu surovín mohli popučiť do jednej hmoty a to nechceme.

Chute doladíme šťavou z kyslých uhoriek, soľou a čiernym korením.

Ak máte chuť, pokojne si do šalátu pridajte aj vajíčka.

Vyhľadať predajňu Fresh